e-mobilnost

Petrol z e-polnilnicami v samem središču Ljubljane

Datum: 23. 7. 2019 Besedilo: povzeto po sporočilu za javnost, Foto: Petrol

Petrol igra ključno vlogo pri preboju množične električne mobilnosti v Sloveniji.

Petrol z e-polnilnicami v samem središču Ljubljane

Mreža električnih polnilnic družbe Petrol trenutno obsega 42 hitrih DC in 81 običajnih AC polnilnic. »Petrol je aktivno vključen v evropska projekta Next-E in Urban-E, v okviru  katerih gradi svojo mrežo polnilnih postaj in razvija inovativne storitve mobilnosti. V času turistične sezone (od začetka junija pa tudi vse do konca septembra), ko je opazno povečanje polnjenj s strani turistov, je široka mreža električnih polnilnic ključna pri zagotavljanju vrhunske uporabniške izkušnje,« pojasnjuje družba Petrol.

V skladu s svojo zavezanostjo k trajnostnemu napredku Petrol že kar nekaj časa igra ključno vlogo pri preboju množične električne mobilnosti v Sloveniji. Le-ta ima pri nas zaradi načina poselitve in geografskih značilnosti izjemen potencial, ljudje pa se vedno bolj zavedajo njenih številnih prednosti, ter jih želijo tudi izkoristiti.

Projekt Next-E predstavlja dober model enkratnega sodelovanja vodilnih skupin v sektorju elektrike, nafte in plina, ki so združile svoje sile z OEM (proizvajalci avtomobilov), da bi ustvarili interoperabilno in nediskriminatorno omrežje napajanja električnih vozil kot izvedljivo alternativo obstoječega omrežja ICE (vozil z motorji z notranjim izgorevanjem). V sklopu projekta bo Petrol poleg samooskrbnega »otoka« zgradil 16 hitrih polnilnic in 4 ultra hitre polnilnice v Sloveniji ter 12 hitrih in 2 ultra hitri polnilnici na Hrvaškem.

Projekt Urban-E je prav tako usmerjen na gradnjo potrebne infrastrukture za razvoj alternativnih oblik mobilnosti z uporabo električnih vozil. Pri projektu sodeluje Petrol, kot vodja konzorcija, z mestnimi občinami - Ljubljana, Zagreb, Bratislava. V Ljubljani bo tako postavljenih do 50 polnilnic za električna vozila in nekaj manjših polnilnih postajališč na glavnih mestnih vpadnicah.

Omenjeni projekt poteka od 1. oktobra 2017 in bo trajal do 31. decembra 2020. V okviru projekta bo nastala tudi spletna platforma trajnostne mobilnosti, med drugim pa bo vzpostavljena taksi služba z električnimi vozili, ki bo povezovala središča mest z intermodalnimi vozlišči (tudi z letališči), kot so med drugim še povedali v družbi Petrol. (mj)

 

Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 2, skupna ocena: 3)