e-mobilnost

Po zalivu Boke Kotorske z novo vrsto javnega prevoza

Datum: 24. 7. 2019 Besedilo: Polona Bahun

V okviru projekta Bella Boka so kupili dva trajekta na sončni pogon.

Po zalivu Boke Kotorske z novo vrsto javnega prevoza

Trajekta, enega na električni in drugega na hibridni pogon, je proizvedlo podjetje Bella Boka ob podpori črnogorskega Ministrstva za trajnostni razvoj in turizem, črnogorske Gospodarske zbornice in programa ZN za razvoj. Vrednost celotnega projekta, v okviru katerega bodo do leta 2020 kupili še sedem tovrstnih projektov in zaposlili 60 ljudi, znaša 4,2 milijona evrov, od tega je iz programa ZN za razvoj v okviru projekta Razvoj brezogljičnega turizma v Črni gori namenjenih 150 tisoč evrov.

Projekt bo pripomogel k zmanjšanju cestnega prometa v zalivu Boke Kotorske, še zlasti v času turistične sezone, ko se zaradi prometnih zamaškov pot med Kotorjem in Herceg Novim podaljša za od 90 do 120 minut. Novi trajekti pa bodo turiste na tej relaciji prepeljali v 45 minutah, vključno s postankoma v Perastu in Tivatu. Prav tako bodo trajekti pripomogli k zmanjšanju emisij CO2 in obiskovalcem ponudili razburljiv način okolju prijaznega potovanja in s tem podprli razvoj Črne gore kot ekološke turistične destinacije.

Kot je povedal direktor podjetja Bella Boka Ricardo Bonetti, bodo v podjetju zaposlili 60 ljudi, izključno domačinov. Poleg teh dveh trajektov v okviru prve faze projekta, bodo do leta 2020 proizvedli še sedem trajektov. Vsak bo lahko prepeljal med 35 in 60 potnikov. Zgradili bodo 13 postajališč z elektronskim prikazom voznega reda, trajekti pa bodo vozili celo leto in ne samo v času turistične sezone.

Po statističnih podatkih se skozi zaliv Boke Kotorske letno z osebnimi vozili ali avtobusi prepelje okoli sedem tisoč potnikov. Če bi se polovica teh prepeljala z novimi trajekti, bi se emisije CO2 zmanjšale za več kot 500 tisoč ton.

V Črni gori je promet odgovoren za 20 odstotkov toplogrednih plinov, v letu 2020 pa naj bi po napovedih ta delež dosegel že 30 odstotkov. Zato je Črna gora skladno z zavezami iz Pariškega sporazuma že sprejela nekaj ukrepov za zmanjšanje emisij, med katerimi je tudi projekt Bella Boka.

Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 1, skupna ocena: 5)