e-mobilnost

Danski super trajekt Ellen uspešno prestal krstno vožnjo

Datum: 22. 8. 2019 Besedilo: Polona Bahun

S projektom so začeli leta 2015 in zanj uspeli pridobiti evropska sredstva iz programa Obzorje 2020 in Programa inovacij.

Danski super trajekt Ellen uspešno prestal krstno vožnjo

Največji popolnoma električni trajekt na svetu je uspešno preplul prvo vožnjo med danskima otokoma na jugu države, kjer ležita pristanišči Søby in Fynshav. Trajekt poganja baterijski sistem z zmogljivostjo 4,3 MWh. Plovilo lahko na eni vožnji prepelje do 30 avtomobilov in 200 potnikov, med obema polnjenjema pa prevozi malo več kot 40 kilometrov.

Baterijski sistem so naredili v švicarskem energetskem podjetju Leclanche, kjer zagotavljajo, da bo trajekt polno obratoval že v naslednjih nekaj tednih. Ellen označujejo za »znanilca nove dobe na področju prometa komercialnih pomorskih voda«.

Projekt je lep pokazatelj, kako lahko okolju prijaznejša energija nadomesti uporabo fosilnih goriv in s tem znatno pripomore v boju proti podnebnim spremembam in onesnaževanju ozračja. Gre za projekt Natura, katerega cilj je zagotoviti okolju prijazen prevoz prebivalcev. Projekt pa je uspel pridobiti tudi finančna sredstva EU. Kot ocenjujejo, bo električni trajekt pri svojem obratovanju prihranil približno dva tisoč ton CO2 na leto.

Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 6, skupna ocena: 5)