e-mobilnost

Maribor bogatejši za novo polnilno središče

Datum: 9. 11. 2019 Besedilo: povzeto po sporočilu za javnost

Energija Plus krepi mrežo polnilnic za električna vozila.

Maribor bogatejši za novo polnilno središče

Mariborski župan Aleksander Arsenovič, predsednik uprave Elektra Maribor mag. Boris Sovič in direktor Energije plus Bojan Horvat so konec tedna predali namenu prvo mini polnilno središče za električna vozila v Mariboru, ki ga je postavilo podjetje Energija Plus in omogoča polnjenje treh vozil sočasno. Gre za dve sodobni polnilnici na Veselovi ulici 10, s tremi polnilnimi mesti, ki omogočajo polnjenje z močjo 50 kW (enosmerni tok, standard CCS in ChaDemo) in dva krat do 22 kW (izmenični tok). Pri prvi gre za hitro polnilnico, ki je bodo veseli vozniki vozil z večjo, zmogljivejšo baterijo v avtomobilu, saj občutno skrajša polnjenje (v eni uri je v bateriji energije za 200 – 300 km). Pri dveh drugih polnilnih mestih gre za še vedno zelo spodobno hitrost polnjenja z izmeničnim tokom, ki so bolj primerna za manj zmogljiva vozila. Pri tem je zanimiv tudi način plačevanja, saj lahko stranka polnjenje plača kar preko aplikacije Easy Park, ki je v Mariboru že precej uveljavljena, kar hkrati pomeni, da za uporabo polnilnih postaj ne bo potrebnih nobenih predhodnih in zamudnih sklepanj pogodb. 
»Mestna občina Maribor sledi trajnostnemu razvoju, ki prinaša številne pozitivne učinke za ljudi in okolje. Veseli nas, da tudi gospodarstvo sledi tej viziji, zato pozdravljamo postavitev novega mini polnilnega središča za električna vozila v Mariboru. Širjenje mreže polnilnih mest bo pripomoglo k večjemu številu uporabnikov e-vozil,« je bo otvoritvi novega polnilnega središča povedal mariborski župan Aleksander Arsenovič. Predsednik uprave Elektro Maribor mag. Boris Sovič je v svojem nagovoru izpostavil, da elektrifikacija mobilnosti predstavlja osrednji del energetske tranzicije v okviru prehoda v nizkoogljično družbo. Povečevanje števila električnih vozil in polnilne infrastruktura bosta tako zahtevali obsežne ojačitve elektrodistribucijskega omrežja, pri čemer Elektro Maribor že zdaj vlaga veliko naporov v izgradnjo bolj močnega, robustnega in naprednega elektrodistribucijskega omrežja, v skladu s potrebami svojih uporabnikov in sprejeto opredelitvijo trajnostnega razvoja.
Bojan Horvat, direktor podjetja Energija Plus, ki je postavilo polnilnici na Veselovi ulici, pa je ob otvoritvi povedal, da je to mini središče prvi resni korak v nizkoogljčno mobilnost v mestu, hkrati pa šele začetek preboja podjetja med najbolj uveljavljene ponudnike energije in polnilne infrastrukture za razvoj elektromobilnosti v severovzhodni Sloveniji. Kot je dejal, so tik pred podpisom pogodbe za nakup devet polnilnih postaj na šestih lokacijah, ki jih je doslej upravljal Elektro Maribor, ob tem pa so se uspešno prijavili tudi na razpis Mestne občine Maribor, kjer so pridobili pravico postavitve dodatnih šestih polnilnih postaj. Skupaj  bodo tako v letu 2020, pod novo blagovno znamko NaPolni plus na 13 lokacijah upravljali 20 polnilnih postaj. 

Ob otvoritvi novega polnilnega središča v štajerski prestolnici so udeleženci lahko preskusil tudi nekaj električnih in priključno hibridnih vozil, ki jih je organizator zbral na parkirišču in tako Mariborčanom omogočil praktični prikaz večjega dela trenutne ponudbe na področju električnih in hibridnih vozil v Sloveniji. Na parkirišču je bilo tako zbranih kar 15 vozil različnih proizvajalcev, namembnosti in velikosti, z vsemi pa so se lahko obiskovalci tudi popeljali in jih preskusili. Dejstvo je, da zaradi vse bolj strogih okoljskih zahtev, v prihodnosti skoraj ne bo več modela, ki ne bi bil elektrificiran, vse več pa bo tudi povsem električnih vozil. Za prelomno leto, ko bo na trgu dovolj ponudbe v vseh razredih in tudi za sprejemljivo ceno, pa strokovnjaki štejejo leto 2020. Drugo leto bodo tako na trgu električni avtomobili z dosegom do 500 kilometrov, hkrati pa avtomobili, ki bodo s pomočjo državne subvencije stali manj kot petnajst tisočakov. (bj)

Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 1, skupna ocena: 1)