e-mobilnost

V Celju pet novih postaj za izposojo koles

Datum: 20. 5. 2020 Besedilo: povzeto po sporočilu za javnost

Na vsaki postaji je uporabnikom priljubljenega sistema KolesCE na voljo tudi deset novih električnih koles.

V Celju pet novih postaj za izposojo koles

V Celju so danes  v uporabo predali pet novih postaj za izposojo koles v sistemu kolesCE. Štiri so postavili na območju parkirišč Spodnji grad, Rakušev mlin, Zagrad in Kladivar. Peto postajo pa so postavili na vozlišču sistema Park and Ride na Ulici XIV. divizije, ki je začel poskusno obratovati danes. Naložba za štiri postaje je ocenjena na dobrih 228 tisoč evrov in je v višini 81.680 evrov sofinancirana iz Kohezijskega sklada (69.428 evrov EU in 12.252 evrov slovenska udeležba).  
V Celju imajo tako zdaj že 22 postaj za izposojo koles, pri čemer so jeseni leta 2018 kupili 66 klasičnih in 34 električnih koles ter na različnih lokacijah v mestu postavili sedemnajst postaj javnega sistema izposoje. Večji del naložbe, vredne okoli 470.000 evrov, so takrat uresničili s pomočjo nepovratnih evropskih sredstev. V naslednjem kratkoročnem obdobju pa bodo dokupili še več koles in dodatno postavili 19 postaj v okoliških krajevnih skupnostih.   

Javni sistem izposoje koles v Celju sicer deluje preko globalnega sistema next bike, ki se že uporablja v več kot 200 mestih v 26 državah. Njegova glavna prednost je v tem, da lahko uporabnik prevzame kolo v Celju in ga vrne denimo v Žalcu ali Laškem. Za isti sistem se je namreč odločilo tudi sedem bližnjih občin. Takoj po odprtju prvih sedemnajstih postaj se je pokazalo,  da je KolesCE odlična pridobitev tako za domačine kot za obiskovalce mesta. Število uporabnikov je iz meseca v mesec naraščalo, tako da so imeli konec lanskega leta že 5.500 registriranih uporabnikov, ki so od uvedbe sistema skupaj prekolesarili več kot 61.000 kilometrov. Samo lani so uporabniki prekolesarili več kot 56.000 kilometrov. Letošnjo statistiko je zaznamovala epidemija novega koronavirusa. V dneh pred razglasitvijo epidemije je KolesCE na dan najelo od 200 do 250 uporabnikov, v obdobju strogih ukrepov za zajezitev virusa pa je bilo na dan le še okoli 60 najemov, kar je bilo tudi pričakovano. Z rahljanjem ukrepov je število uporabnikov znova začelo naraščati. (bj)

Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 0, skupna ocena: )