e-mobilnost

Mreža Gremo na elektriko bogatejša za novo polnilnico

Datum: 17. 7. 2020 Besedilo: Polona Bahun, Foto: arhiv Elektro Ljubljana

Mestom s polnilnico za električna vozila se je pridružila tudi Ribnica.

Mreža Gremo na elektriko bogatejša za novo polnilnico

Župan občine Ribnica Samo Pogorelc in predsednik uprave Elektra Ljubljana Andrej Ribič sta svojemu namenu predala prvo polnilnico za električna vozila v občini Ribnica.

S postavitvijo polnilne postaje so tudi v Ribnici naredili pomemben korak k spodbujanju e-mobilnosti na tem območju. Polnilnica bo zagotovo prispevala tudi k povečanju obiska voznikov električnih vozil ne le z drugih koncev Slovenije, ampak tudi iz drugih držav.

Mreža polnilnic za električna vozila Gremo na elektriko, ki jo upravlja Elektro Ljubljana, je najstarejši in največji sistem električnih polnilnic v Sloveniji. Prvo so postavili leta 2010, danes pa je v sistemu 250 polnilnih mest. Od tega 130 v lasti Elektra Ljubljana, druga so v lasti občin, drugih distribucij in zasebnih podjetij.

Sistem Gremo na elektriko pa se širi tudi z vstopanjem novih partnerjev, med njimi so občine in distributerji ter ponudniki storitev polnjenja. Z nekaterimi ponudniki v tujini že imajo sklenjeno partnerstvo, v prihodnosti pa načrtujejo tudi možnost polnjenja v tujini z aplikacijo Gremo na elektriko.

Kljub temu, da je storitev polnjenja v mreži Gremo na elektriko, ki je bila prej deset let brezplačna, od lanskega leta plačljiva, v Elektru Ljubljana opažajo trend rasti e-mobilnosti. Število uporabnikov mreže polnilnic se je v enem letu povečalo za skoraj 60 odstotkov, in sicer z okoli 3800 na okoli 5500. V prvih devetih letih delovanja mreže polnilnic so skupno zabeležili 90 tisoč polnjenj, samo v zadnjem letu jih je bilo skoraj 49 tisoč.

Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 1, skupna ocena: 5)