e-mobilnost

Leta 2030 bo tretjina novih vozil električnih

Datum: 12. 8. 2020 Besedilo: Janja Ambrožič, Foto: Deloitte

Službena vozila predstavljajo večino prodaje novih avtomobilov.

Leta 2030 bo tretjina novih vozil električnih

Do konca tega desetletja bodo tretjino vseh novih avtomobilov, ki jih bodo prodali na svetovni ravni, predstavljala električna vozila, kaže Deloittova raziskava Električna vozila: napovedi do leta 2030. Tako bi se lahko število letno prodanih električnih vozil na svetu povzpelo na 31,1 milijona, kar je 10 milijonov več, kot je bilo prvotno predvideno.

Kljub pandemiji COVID-19 še vedno pričakujejo, da bo letos po svetu prodanih 2,5 milijona električnih vozil. Deloitte na podlagi skupne letne stopnje rasti, ki znaša 29 odstotkov, napoveduje, da bo prodaja električnih vozil v letu 2025 dosegla 11,2 milijona; do leta 2030, ko naj bi ta vozila predstavljala približno 81 odstotkov vseh prodanih novih elektrificiranih avtomobilov, pa 31,1 milijona prodanih vozil. Deloitte napoveduje, da bo na rast prodaje električnih vozil v naslednjem desetletju ključno vplival spremenjen odnos potrošnikov, saj številne ovire za sprejemanje te tehnologije s strani potrošnikov postopoma izginjajo.

Partner za finančno svetovanje za jadransko regijo na Deloitte Slovenija Luka Vesnaver pravi: "Nekatere kupce še vedno ovirajo visoke cene električnih vozil, a ker so te vse bolj primerljive z bencinskimi in dizelskimi ekvivalenti, pričakujemo porast potencialnih kupcev. Vse bolj raznolika ponudba električnih vozil bo ob rastočem trgu rabljenih vozil pomenila, da bodo električna vozila za mnoge postala bolj sprejemljiva izbira. O prednostih prehoda na električno vozilo sicer razmišlja vse več voznikov, vendar pa bo ključno odpraviti zaskrbljenost glede dometa vožnje teh vozil in pomanjkanja infrastrukture za polnjenje."

Dejavniki, ki bi lahko prav tako povečali kupovanje električnih vozil, so ugodno regulatorno okolje, tako z vidika finančnih spodbud in strožjih predpisov glede izpustov škodljivih plinov, kot tudi pestrost ponudbe na trgu. Ker službena vozila in vozni parki še vedno predstavljajo večino celotne prodaje novih avtomobilov, bo globalni prehod na električna vozila še dodatno spodbujen s prehodom na ta vozila na ravni podjetij.

Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 0, skupna ocena: )