e-mobilnost

V pripravi zakon o celostnem prometnem načrtovanju

Datum: 23. 9. 2020 Besedilo: Polona Bahun

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je ob zaključku Evropskega tedna mobilnosti predstavil aktivnosti ministrstva na področju trajnostne mobilnosti.

V pripravi zakon o celostnem prometnem načrtovanju

Kot je dejal, se sedanje programsko obdobje Evropske kohezijske politike počasi zaključuje, na ministrstvu pa se že intenzivno pripravljajo na naslednjega. S pomočjo kohezijskih sredstev želijo v obdobju 2021-27 nadaljevati proces, ki so si ga zastavili v tem obdobju. Načrtujejo, da bodo še naprej namenjali sredstva za izdelavo celostnih prometnih strategij, gradnjo infrastrukture za pešce in kolesarje in postajališča javnega prevoza in sisteme P+R.

Po besedah ministra je trajnostna mobilnost pomembna tako za zmanjševanje emisij v prometu kot za manj gneče in nesreč na naših cestah ter posledično več zdravja. Zato je napovedal, da bodo v prihodnosti ta proces še okrepili. Financirati želijo še več aktualnih vsebin, kot so na primer alternativna goriva v prometu ter podpora orodjem za učinkovitejše upravljanje prometa. Predvsem pa bodo vse napore usmerjali v izboljšanje javnega prevoza v Sloveniji«, je še poudaril.

Na Ministrstvu za infrastrukturo pripravljajo Zakon o celostnem prometnem načrtovanju, da bi zagotovili dolgoročno in sistematično izvajanje ukrepov trajnostne mobilnosti. Zakon bo naslovil sistemsko in ciljno usmerjeno financiranje ukrepov trajnostne mobilnosti, podporo pripravi in izvajanju celostnih prometnih strategij, integracijo prostorskega in prometnega načrtovanja, ki bo sledila principom trajnostne mobilnosti ter upravljanju prometa, ki bo zagotovil učinkovitejše izvajanje prometa na obstoječih prometnicah in bo dal prednost trajnostnim oblikam mobilnosti«, je sklenil minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec.

Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 0, skupna ocena: )