e-mobilnost

Enostavnejše polnjenje električnih vozil v šestih državah

Datum: 6. 11. 2020 Besedilo: Polona Bahun

V okviru projekta NEXT-E bo vzpostavljenih 252 hitrih in ultra hitrih polnilnic.

Enostavnejše polnjenje električnih vozil v šestih državah

Projekt NEXT-E, ki ga sofinancira EU iz Instrumenta za povezovanje Evrope, je skupni projekt štirih energetskih družb (družb iz Skupine E.ON iz Češke, Romunije in Slovaške; hrvaškega HEP; družb iz Skupine MOL iz Madžarske, Hrvaške, Češke, Romunije in Slovenije ter družb iz Skupine Petrol iz Slovenije in Hrvaške) ter dveh avtomobilskih proizvajalcev (BMW in Nissan). Namen projekta je vzpostavitev polnilne infrastrukture 222 hitrih in 30 ultra hitrih polnilnic v šestih državah srednje in vzhodne Evrope.

Partnerji projekta NEXT-E za postavitev polnilne infrastrukture za električna vozila so združili moči z digitalnim strokovnjakom za e-mobilnost Hubject. Cilj medsebojnega povezovanja je omogočiti dostop do hitre in ultra hitre polnilne infrastrukture, preko ene aplikacije za polnjenje električnih vozil v šestih državah (Hrvaška, Češka, Madžarska, Slovaška, Slovenija in Romunija). Omenjenih 222 hitrih polnilnic (50 kW) in 30 ultra hitrih polnilnic (150–350 kW) bo integriranih v platformo Hubject, ki je največja čezmejna polnilna mreža na svetu. S tem bo v regiji omogočeno enostavno potovanje z električnimi vozili na dolge razdalje.

S sodelovanjem s Hubjectom partnerji projekta NEXT-E znatno širijo vpliv e-mobilnostnega omrežja, saj z integracijo polnilne infrastrukture v omenjeno platformo e-gostovanja zagotavljajo polnjenje električnih vozil na dolge razdalje.

Uporaba polnilnic za električna vozila je trenutno možna preko aplikacij vsakega posameznega ponudnika, kar povzroča ovire pri gostovanju na polnilni infrastrukturi različnih ponudnikov polnjenja in čezmejni vožnji. To se bo z integracijo 222 hitrih in 30 ultra hitrih polnilnic iz projekta NEXT-E v Hubjectovo platformo gostovanja spremenilo, saj bo omogočena brezskrbna vožnja z električnimi vozili od češke meje do Jadrana ali Črnega morja samo z uporabo ene od aplikacij sodelujočih družb.

Uporabniki določene aplikacije partnerjev projekta NEXT-E bodo tako lahko svoje vozilo napolnili na vseh polnilnih postajah platforme Hubject, kar pomeni, da bodo uporabniki električnih vozil v vseh državah, ki sodelujejo pri projektu NEXT-E, deležni boljše uporabniške izkušnje mobilnosti.

Zahvaljujoč se koordinaciji z drugimi projekti, ki jih sofinancira Evropska unija iz Instrumenta za povezovanje Evrope, bo omrežje NEXT-E interoperabilno z zahodno Evropo.

Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 4, skupna ocena: 4)