V Kanadi začela obratovati VE Meikle

V kanadski provinci Britanska Kolumbija je pred kratkim začela obratovati 674 MW vetrna elektrarna Meikle, katero je postavila družba Pattern Development. Elektrarna, ki ima z družbo BC Hydro sklenjeno pogodbo o 25-letni dobavi električne energije, bo z električno energijo oskrbovala 54.000 kanadskih gospodinjstev.

Vir: www.renewableenergyworld.com
Digitalizacija energetskega sektorja

Družbi Schneider Electric in ENGIE sta podpisali memorandum o soglasju, v skladu s katerim bosta skupaj razvijali in implementirali nove digitalne rešitve v energetskem sektorju. Cilj teh rešitev je izboljšanje operativne učinkovitosti obnovljivih virov energije, predvsem sončnih in vetrnih elektrarn. Sodelovanje med podjetjema predstavlja eno izmed največjih svetovnih pobud, katerih cilj je čim hitrejša digitalizacija energetskega sektorja.

Vir: www.schneider-electric.fr
Na Švedskem raste tovarna baterij

Na Švedskem bodo v drugi polovici prihodnjega leta začeli graditi največjo tovarno litijskih baterij v Evropi, ki naj bi z množično proizvodnjo začela leta 2020. Tovarno bo postavil konzorcij več družb, v njem pa bo tudi energetska multinacionalka Vattenfall, ki je za ta projekt že odobrila pet milijonov švedskih kron. Kot poudarjajo, bodo baterije in hranilniki ključen element pri prehodu v nizkoogljično družbo, zato pričakujejo veliko povpraševanje.

Vir: www.vattenfall.com
Prepočasno uvajanje biogoriv

Po zadnjih podatkih EUROSTAT-a so evropske države še precej oddaljene od ciljnega 10-odstotnega deleža obnovljivih virov energije v transportu do leta 2020. Konec leta 2015 so tako ta cilj že dosegle le tri države, in sicer Švedska (24 %), Finska (22 %) in Avstrija (11,4 %). Blizu sta še Francija in Slovaška (8,5%), večina drugih držav pa je šele na pol poti ali dlje. Slovenija je z 2,2-odstotnim deležem na dnu lestvice, za njo pa so le tri države.

Vir: ec.europa.eu
Polnilnica ELEN tudi v Crikvenici

V skladu s sporazumom o postavljanju infrastrukture za polnjenje električnih vozil so pred dnevi v Crikvenici na Vinodolski ulici bb odprli polnilnico ELEN. Napravo je postavilo hrvaško elektrogospodarsko podjetje HEP, s tehnično podporo podjetja Elektroprimorje z Reke. Polnjenje na polnilnicah ELEN je trenutno brezplačno, a le z uporabo identifikacijske kartice RFID.

Vir: www.hep.hr
Želijo izboljšati energetsko varnost

Južnoavstralski premier Jay Wetherhill je napovedal gradnjo 250 MW plinske elektrarne, s katero naj bi država izboljšala svojo energetsko varnost. K temu jih je spodbudilo tudi dogajanje ob nedavnih izpadih električne energije, ki so v gospodinjstvih povzročili nemajhne težave. Načrt varnejše energetske oskrbe vključuje tudi izgradnjo baterijskega sistema za shranjevanje električne energije (100 MW), za katerega naj bi odšteli 150 milijonov dolarjev

Vir: www.powerengineeringint.com

Naš stik

ŠTEVILKA 1 / 2017
  • Prehod na čisto energijo je evropska priložnost stoletja 
  • Prilagoditve v NEK zaradi gradnje HE Brežice se zaključujejo
  • Potreba po integraciji informacijskih sistemov vse večja
24. 3. 2017

Potrošniki dobivajo razumljivejšo lestvico energijskih nalepk

Evropski parlament in države članice EU so se dogovorili o spremembi energijske nalepke in ustreznega pravnega okvira.

Potrošniki dobivajo razumljivejšo lestvico energijskih nalepk
24. 3. 2017

Suša se odraža tudi na proizvodnji hidroelektrarn

Februarja so hidroelektrarne v prenosno omrežje oddale zgolj dve tretjini lanskih količin električne energije.

Suša se odraža tudi na proizvodnji hidroelektrarn
23. 3. 2017

E 3 nov igralec na trgu elektromobilnosti

E 3 kot ponudnik električne in toplotne energije uvaja svoj koncept E3 Mobilnost.

E 3 nov igralec na trgu elektromobilnosti
23. 3. 2017

Agregat 2 že v poskusnem obratovanju

Na gradbišču hidroelektrarne Brežice se dela nadaljujejo.

Agregat 2 že v poskusnem obratovanju
.

Ali veste

... da vsak dnevno porabi okoli 20 kWh elektrike. Za potrebe industrije gre 8 kWh, za gospodinjsko rabo in rabo javnih ustanov po 4 kWh, 2 do 3 kWh pa znašajo lastna raba elektrarn in izgube v omrežju

Preveri svoj letni energetski prihranek

NISTE NAŠLI ŽELENIH VSEBIN?

Obdobje od: Razširjeno iskanje
Obdobje do:
Rubrika:
Ključna beseda: Išči
Ključna beseda: Išči