Čas za pospešeno ukrepanje

Mreža CAN Evrope, v okviru katere so povezane nevladne organizacije, opozarja, da osnutki nacionalnih energetskih in podnebnih načrtov (NEPN) niso usklajeni s cilji Pariškega sporazuma, vendar je časa za njihovo izboljšanje še nekaj. Poročilo pripravljalcem slovenskega NEPN-a priporoča naj zastavijo cilj za energetske prihranke, zagotovijo dolgoročno načrtovanje ter opredelijo vlogo energetskih skupnosti v energetski politiki.

Vir: focus.si
Na IJS delegacija Evropske komisije

Inštitut Jožefa Stefana je pred kratkim obiskala delegacija Evropske komisije za bodoče pospeševalnike, ki je ocenjevala stanje na področju fizike delcev, jedrske fizike in astrofizike v Sloveniji. Komisijo sestavljajo predstavniki držav članic in pridruženih članic CERN-a ter direktorji treh velikih inštitutov CERN, DESY in INFN. Mnenje komisije bo predano Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport skupaj s priporočili za nadaljnji razvoj.

Vir: www.ijs.si/ijsw
Uvajajo okolju prijazno razsvetljavo

Petrol bo okolju prijazno razsvetljavo vzpostavil tudi v dveh hrvaških mestih. V mestu Sveti Ivan Zelina bo po modelu zagotavljanja prihrankov energije zamenjal preko 3.400 svetilk starih energetsko neučinkovitih svetilk javne razsvetljave. Prav tako bo v mestu Pušča z istim modelom zamenjal okoli 1.000 svetilk javne razsvetljave. V obeh mestih bodo vgradili moderne energetsko učinkovite in okolju prijazne LED svetilke.

Vir: www.petrol.eu
Greenpeaceovi aktivisti proti plastiki

V večih državah, tudi v Sloveniji, so Greenpeaceovi aktivisti izvedli proteste proti odvisnosti od plastike. Na globalni sedež podjetja Nestlé v Veveyju, v Švici, so dostavili 20 metrov dolgo »plastično pošast«, ki je deloma prekrita s plastično embalažo izdelkov Nestlé. S temi akcijami multinacionalno korporacijo pozivajo, naj konča svojo odvisnost od plastike za enkratno uporabo in prevzame svoj del odgovornosti za reševanje tega problema.

Vir: earther.gizmodo.com
Podelili priznanja PRO PR Awards

V kraju Selce na Hrvaškem je pred dnevi potekala podelitev priznanj PRO PR Awards, prestižen dogodek na področju odnosov z javnostmi. Letos je bilo nagrajeno 24 dobitnikov iz Slovenije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Srbije, Črne Gore, Makedonije, Italije, Velike Britanije, Rusije, Belgije in Nemčije. Vsi dobitniki priznanj so za svoje delo nagrajeni z unikatnimi kipi, katere so za ta dogodek izdelali študentje Akademije uporabnih umetnosti iz Reke.

Vir: pro-pr.com
Polnilnica na CNG bo tudi v Puli

V mestu Puli so se lotili projekta nabave avtobusov SPP in gradnje polnilne postaje na stisnjen zemeljski plin (CNG). Skupna vrednost projekta znaša 60,8 milijona kun. Kot je ob polaganju temeljnega kamna za polnilnico poudaril župan Boris Miletić, s tem projektom dokazujejo, da se Pula zavzema za čistejši urbani promet. Z izvedbo projekta bodo prispevali k zmanjševanju emisij CO2 in k večji kakovosti življenja v mestu.

Vir: lokalni.vecernji.hr

Naš stik

ŠTEVILKA 2 / 2019
  • Hidroenergija – dragocen energetski vir tudi v prihodnje
  • Postavljeni temelji za celovit nacionalni energetski in podnebni načrt Slovenije 
  • Distribucija ima nosilno vlogo pri energetskem prehodu v nizkoogljično družbo 


18. 4. 2019

Število avtomobilov in kilometrina nenehno naraščata

Agencija Informa Echo tokrat predstavlja nekatere pomembnejše izsledke iz sedmega vala Raziskave energetske učinkovitosti Slovenije (REUS 2017).

Število avtomobilov in kilometrina nenehno naraščata
17. 4. 2019

Sprejeti strožji standardi za emisije za osebna in kombinirana vozila

Svet EU z uradnim sprejetjem novih pravil storil še zadnji korak v postopku.

Sprejeti strožji standardi za emisije za osebna in kombinirana vozila
17. 4. 2019

Priznanje MOL-u in konzorciju družb Petrol in Resalta

Nagrado so prejeli 16. aprila na Dnevih energetikov v Portorožu, v kategoriji Energetsko učinkovit projekt, in sicer za energetsko obnovo Ljubljane (EOL-1).

Priznanje MOL-u in konzorciju družb Petrol in Resalta
17. 4. 2019

Energetika in okolje 19

Na letošnjem že 9. srečanju o okoljskih temah v energetiki v ospredju razprave o novostih s področja izrabe obnovljivih virov energije in zakonodajnih izzivih.

Energetika in okolje 19
E-stik

E-stik

PRELISTAJ REVIJO >

Izšla je posebna številka revije Naš stik v digitalni obliki

V uredništvu revije Naš stik skušamo ves čas slediti razvoju revijalnega tiska, zato smo v letošnji program dela dali tudi izdelavo posebne tematske številke revije v digitalni obliki. Zdaj je tudi dejansko pred vami, prvo tovrstno številko pa smo namenili trajnostni energiji.

Maribor, 14. do 16. maj 2019

Komunalna energetika

Ljubljana, 14. maj 2019

Energetika in okolje 19

.

Ali veste

… da so električna vozila lani predstavljala približno 2 % prodaje vseh novih vozil v EU, ta delež pa naj bi do leta 2030 narasel na 33 %, kar pomeni okoli 6,8 milijona prodanih vozil samo v tem letu.

Preveri svoj letni energetski prihranek

NISTE NAŠLI ŽELENIH VSEBIN?

Obdobje od: Razširjeno iskanje
Obdobje do:
Rubrika:
Ključna beseda: Išči
Ključna beseda: Išči