Posvet o upravljanju parka Tivoli

Društvo krajinskih arhitektov Slovenije (DKAS) je 12. oktobra v Ljubljani skupaj z drugimi ustanovami izvedlo strokovni posvet o celovitem upravljanju mestnega parka Tivoli. Več kot 130 udeležencev sta nagovorila Barbara Radovan z MOP in podžupan MOL Janez Koželj. Na posvetu (trije sklopi prispevkov) so opozorili na opazno zgoščevanje programov in uporabnikov v parku ter na potrebo, da se tudi s pomočjo tujih primerov odpre razpravo o upravljanju.

Vir: www.dkas.si
Zemeljski plin omogoča večje prihranke

Uporaba zemeljskega plina v 10 letih obratovanja ogrevalnega sistema zagotavlja daleč največje prihranke v primerjavi z ostalimi energenti. Poglejmo na primer primerjavo z biomaso. Po izračunu Fakultete za strojništvo Univerze v Ljubljani ima hiša energijskega razreda E (bolj potratna hiša velikosti 180 m2), ki za ogrevanje uporablja kotel na zemeljski plin, za 64% večje prihranke, kot če bi uporabljala lesno biomaso.

Vir: www.zemeljski-plin.si
Energetski statistični priročnik 2018

V najnovejšem energetskem statističnem priročniku EU 2018 je predstavljena energetska statistika za vse države Evropske unije in EU kot celoto, ki zajema vsa področja, vključno s proizvodnjo in porabo energije, socialno-ekonomskimi kazalniki ter vplivom energetskega sektorja na okolje. V priročniku je na voljo veliko koristnih informacij, med drugim tudi o OVE, ki so trenutno, kot kažejo podatki, vodilni vir proizvodnje električne energije v EU.

Vir: ec.europa.eu
Okoljsko prijaznejši vlak na vodik

Novi vlak francoskega podjetja Alstom namesto dizelskega goriva uporablja okoljsko prijaznejše vodikovo gorivo. Vlak je opremljen z gorivnimi celicami, ki združujejo vodik in kisik za proizvodnjo elektrike, edini stranski produkt pa je vodna para. Presežna električna energija je shranjena v litij-ionskih baterijah na vlaku, eno polnjenje pa zadošča za okoli 1.000 kilometrov. Tovrsten vlak je sicer nekoliko dražji, je pa cenejši za vzdrževanje.

Vir: www.jqknews.com
Nova pridobitev za lepše okolje v Celju

Mestna občina Celje je na prenovljenem Muzejskem trgu pred Osrednjo knjižnico Celje uredila prvo podzemno zbiralnico odpadkov v Celju. Naložba, ki je ocenjena na nekaj več kot 40.000 evrov, bo prispevala k lepšemu in bolj urejenemu videzu trga. Na voljo bo več prostora na odlaganje odpadkov, manj bo hrupa in seveda tudi manj neprijetnih vonjav.

Vir: moc.celje.si
Telemach predstavil EON Smart Box

Telemach in skupina United Group sta predstavila največjo tehnološko inovacijo v regiji, ki bo spremenila način gledanja in dojemanja televizije. EON Smart Box je prvi pametni sprejemnik pri nas, ki združuje televizijske vsebine z digitalnimi storitvami in aplikacijami Android TV, s čimer vsak televizor spremeni v pametni televizor. Omenjena inovacija je rezultat prilagajanja tehnološkim trendom in pričakovanjem uporabnikov.

Vir: telemach.si

Naš stik

ŠTEVILKA 5 / 2018
  • Kadrov za potrebe energetike je v Sloveniji za zdaj še dovolj
  • RTP Podlog dobiva novo podobo
  • Projekt Flex4Grid v sklepni fazi


19. 10. 2018

Slovensko-italijansko srečanje

Srečanje po dvostranskem sporazumu z italijanskim upravnim organom.

Slovensko-italijansko srečanje
19. 10. 2018

Trajnostna gradnja stavb kot pot v lepšo prihodnost

V JUB-ovi konferenčni dvorani, Dol pri Ljubljani, bo 24. oktobra 2018 potekalo posvetovanje o trajnostni gradnji.

Trajnostna gradnja stavb kot pot v lepšo prihodnost
19. 10. 2018

V ponedeljek se začenja 13. simpozij Höflerjevi dnevi

V dveh dneh se obeta vrsta zanimivih predstavitev tujih in domačih strokovnjakov.

V ponedeljek se začenja 13. simpozij Höflerjevi dnevi
18. 10. 2018

Slovenija pozitivno sprejela dozdajšnje inovativne rešitve

Na celjskem sejmišču poteka sejem inovativnih digitalnih rešitev z naslovom Feel the future, ki bo trajal do 19. oktobra 2018.

Slovenija pozitivno sprejela dozdajšnje inovativne rešitve
E-stik

E-stik

PRELISTAJ REVIJO >

Izšla je posebna številka revije Naš stik v digitalni obliki

V uredništvu revije Naš stik skušamo ves čas slediti razvoju revijalnega tiska, zato smo v letošnji program dela dali tudi izdelavo posebne tematske številke revije v digitalni obliki. Zdaj je tudi dejansko pred vami, prvo tovrstno številko pa smo namenili trajnostni energiji.

Portorož, 22. in 23. oktober 2018

13. Höflerjevi dnevi

.

Ali veste

… da v Sloveniji stavbe z daljinsko toploto oskrbuje 58 občin, od tega je v 32 občinah v sistemih daljinskega ogrevanja iz obnovljivih virov proizvedena vsaj polovica energije.

ČLANKI

Absolutne varnosti ni

Absolutne varnosti ni

Slovensko združenje CIGRE CIRED je včeraj pripravilo strokovni posvet o informacijski varnosti v elektroenergetiki.

KOLUMNE

Nujno potreben glas

Nujno potreben glas

Silvester Jeršič, vodja tehničnega sektorja in direktor projekta izgradnje HE na spodnji Savi v družbi Hidroelektrarne na spodnji Savi.

Preveri svoj letni energetski prihranek

NISTE NAŠLI ŽELENIH VSEBIN?

Obdobje od: Razširjeno iskanje
Obdobje do:
Rubrika:
Ključna beseda: Išči
Ključna beseda: Išči