General Electric se odmika od premoga

Ameriški velikan General Electric je objavil načrte, da ne bo več gradil novih premogovnih elektrarn, ampak se bodo osredotočili na proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov, kar bi posledično lahko pomenilo odprodaje in zaprtja obstoječih elektrarn in ukinitev delovnih mest. V družbi sicer zagotavljajo, da bodo njihove obstoječe elektrarne še naprej obratovale na stroškovno učinkovit način ter z najboljšo tehnologijo in strokovnim znanjem.

Vir: www.energylivenews.com
V manj kot dveh urah kar 7386 prijav

Hrvaški Sklad za zaščito okolja in energetsko učinkovitost je na razpis za sofinanciranje energetske obnove družinskih hiš med 9.uro, ko ga je odprl, pa do 10:45:15 ure, ko so ga predčasno zaključili, prejel kar 7386 prijav. Ker so velik interes pričakovali, so razpoložljiva sredstva v višini 171 milijonov kun povečali za dodatnih 40 milijonov kun, nov razpis pa bodo pripravili tudi prihodnje leto. Po prvih podatkih so največ prošenj oddali v Zagrebu.

Vir: www.fzoeu.hr
Brez izpustov, a z več proizvodnje

Finska študija kaže, da bodo morale nordijske države (Danska, Finska, Islandija, Norveška in Švedska), ki želijo najkasneje do leta 2050 postati ogljično nevtralne, proizvesti dodatnih 290 TWh električne energije, kar je 75% povečanje glede na sedanjo raven, da bi zadostile dodatnemu povpraševanju po električni energiji. V regiji bi tako morali ohraniti že obstoječe hidro- in jedrske zmogljivosti in namestiti dodatnih 83 GW obnovljivih virov energije.

Vir: www.euractiv.com
Obeta se padec cen električnih vozil

Šef Tesle Elon Musk je napovedal novo zasnovo baterije, kar bi lahko v treh letih drastično znižalo ceno električnega vozila, in sicer na 25.000 ameriških dolarjev, kar je na ravni primerljivega bencinskega vozila. Znižanje cene bo omogočila povsem nova zasnova cenejših baterij brez uporabe kobalta. Nove generacije baterij bodo močnejše, dolgotrajnejše in pol cenejše, zagotovile pa bodo petkrat več energije, šestkrat več moči in veliko večji doseg.

Vir: www.energetika-net.com
Američani podpirajo reševanje podnebja

Študija družbe Nexans je pokazala, da je več kot dve tretjini Američanov (70%) pripravljenih del svojega osebnega dohodka nameniti za podporo boju proti podnebnim spremembam. In sicer bi 28% Američanov za to namenilo manj kot 1% dohodka, 33% bi jih bilo pripravljeno prispevati od 1-5% svojega dohodka, 6% sodelujočih med 6-10% dohodka, 3% pa bi prispevali več kot 10% svojega dohodka. Slaba tretjina (31%) je navedla, da za ta namen ne bi donirala.

Vir: www.renewableenergyworld.com
Makedonija za hitrejši energetski prehod

V skladu z eno izmed prednostnih nalog nedavno izvoljenega kabineta predsednika vlade Severne Makedonije Zorana Zaeva v naslednjih štirih letih, je minister za gospodarstvo Krešnik Bekteši napovedal hitrejše preoblikovanje energetskega sektorja, da bi do leta 2024 uresničili ambiciozen načrt za dvig deleža OVE v proizvodnji električne energije na 50%.

Vir: www.balkangreenenergynews.com

Naš stik

ŠTEVILKA 4 / 2020
  • Energetska pismenost je osnova za sprejem pravih odločitev
  • Obeta se pohitritev postopkov umeščanja v prostor
  • V RTP Divača vzporedno v teku dva velika projekta


30. 9. 2020

Javna obravnava osnutka dolgoročne podnebne strategije zaključena

V naslednjem koraku bo Ministrstvo za okolje in prostor prispele predloge in pripombe pregledalo.

Javna obravnava osnutka dolgoročne podnebne strategije zaključena
29. 9. 2020

Proizvodnja električne energije z malimi modularnimi reaktorji je ugodna

Mali in srednje veliki ali modularni reaktorji so možnost, da zadovoljimo potrebo po prožni proizvodnji električne energije za širši krog uporabnikov.

Proizvodnja električne energije z malimi modularnimi reaktorji je ugodna
29. 9. 2020

S kolesom ob Savi skupaj s HESS

Aktivnosti ob evropskem tednu mobilnosti.

S kolesom ob Savi skupaj s HESS
29. 9. 2020

Informativni dogodek mreže mlade generacije uspel

Veliko zanimanje za jedrsko energijo ob nedeljskem slovenskem dogodku globalne pobude Stand Up for Nuclear.

Informativni dogodek mreže mlade generacije uspel
E-stik

E-stik

PRELISTAJ REVIJO >

Izšla je posebna številka revije Naš stik v digitalni obliki

V uredništvu revije Naš stik skušamo ves čas slediti razvoju revijalnega tiska, zato smo v letošnji program dela dali tudi izdelavo posebne tematske številke revije v digitalni obliki. Zdaj je tudi dejansko pred vami, prvo tovrstno številko pa smo namenili trajnostni energiji.

Ljubljana, 20. in 21. oktober 2020

7. simpozij Emobility

Ljubljana, 1.- 4. junij 2021

Simpozij CIGRE 2021

.

Ali veste

… da je v Sloveniji s pametnimi števci trenutno zamenjanih že več kot 50 odstotkov vseh zastarelih gospodinjskih števcev, do leta 2025 pa naj bi s pametnimi števci zamenjali vse stare števce.

Preveri svoj letni energetski prihranek

NISTE NAŠLI ŽELENIH VSEBIN?

Obdobje od: Razširjeno iskanje
Obdobje do:
Rubrika:
Ključna beseda: Išči
Ključna beseda: Išči