EBTT na področju elektroporacije

Na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani poteka že 13. mednarodna doktorska šola o tehnologiji elektroporacije in zdravljenja z njo (EBTT), ki se je začela 10. novembra in bo trajala do 16. novembra. Celotedenski program je namenjen tako začetnikom kot strokovnjakom na področju elektroporacije. Poudarki letošnje mednarodne doktorske šole so na uporabi elektroporacije v prehranski tehnologiji, pri zdravljenju raka in srčnih aritmij.

Vir: www.fe.uni-lj.si
Izobraževanje o ukrepih varčevanja

ENERGAP se je konec oktobra lotila izvajanja evropskega projekta »Power Saving Check – Coming of Age« (Energetski pregledi). Glavni cilj projekta, ki je sofinanciran iz programa evropske komisije Erasmus+, je izobraziti določene ciljne skupine (starejši, nezaposleni, socialno ogroženi, javni sektor) o ukrepih varčevanja z energijo. V okviru izobraževanj bodo potekali pilotni energetski pregledi stavb, ki jih uporabljajo ciljne skupine.

Vir: www.energap.si
GC še v razvoju, jutri že del vsakdana

Čeprav so gorivne celice (GC) še v razvoju, bo ta inovativna tehnologija kmalu postala del vsakdana. Podobno kot naprave SPTE tudi gorivne celice s t. i. »hladnim zgorevanjem« proizvajajo toplotno in električno energijo. Toda ta pretvorba energije se ne izvaja po mehanskem, temveč po elektrokemičnem načinu, kar prinaša še večjo učinkovitost. Tehnologija gorivnih celic naj bi kot učinkovita tehnologija tržno dozorela že v naslednjih letih.

Vir: www.zemeljski-plin.si
Nov večnamenski elektrokatalizator

Kot so sporočili s Kemijskega inštituta, so raziskovalci pod vodstvom dr. Marjana Beleta in izr. prof. dr. Nejca Hodnika razvili nov večnamenski elektrokatalizator za uporabo v regenerativnih nizkotemperaturnih gorivnih celicah. Katalizator izkazuje visoko aktivnost za reakcije redukcije kisika, oksidacijo vodika in metanola ter tudi tvorbo vodika in kisika iz vode. Članek o študiji je objavljen v prestižni znanstveno strokovni reviji ACS Catalysis.

Vir: pubs.acs.org
V BiH bodo posodabljali HE Čapljino

Svet ministrov BiH je podprl pobudo njihovega finančnega ministrstva za pogajanja o posojilu in projektnem sporazumu med Nemško razvojno banko KfW ter BiH, FBiH in EP HZHB za obnovo črpalno akumulacijske hidroelektrarne Čapljina v višini 15 milijonov evrov. V okviru tega projekta bodo zamenjali staro opremo in posodobili 40 let staro elektrarno, pri čemer naj bi imeli korist tako lokalna skupnost kot tudi vsi uporabniki EES Bosne in Hercegovine.

Vir: www.energetika-net.com
Nova publikacija IAEA

Izšla je nova publikacija Mednarodne agencije za atomsko energijo IAEA z naslovom »Adapting the Energy Sector to Climate Change«, kjer je govora o prilagajanju energetskega sektorja, v zvezi s problematiko podnebnih sprememb in ekstremnih vremenskih pojavov. V tej publikaciji so predstavljeni tudi vsi pomembnejši elementi, povezani z viri energije in njihovim izkoriščanjem ter s procesom proizvodnje, distribucije in prenosa električne energije.

Vir: www.iaea.org

Naš stik

ŠTEVILKA 5 / 2019
◾Elektrika postaja nova nafta
◾Predsednik vlade podprl gradnjo JEK2
◾Zastaviti si moramo ambiciozne, a dosegljive cilje
15. 11. 2019

GEN-I uresničuje zeleno preobrazbo

10. srečanje OVE in SPTE proizvajalcev električne energije.

GEN-I uresničuje zeleno preobrazbo
15. 11. 2019

Tudi državni svetniki opozorili na birokratske ovire pri umeščanju v prostor

Državni svetniki so na zadnji seji med drugim razpravljali tudi o stanju na področju energetike v Sloveniji.

Tudi državni svetniki opozorili na birokratske ovire pri umeščanju v prostor
14. 11. 2019

Objavljeno Poročilo o vsebinjenju in osnutek okoljskega poročila za NEPN

Slednji je bil skupaj z dopolnjenim osnutkom NEPN včeraj posredovan Ministrstvu za okolje in prostor (MOP).

Objavljeno Poročilo o vsebinjenju in osnutek okoljskega poročila za NEPN
13. 11. 2019

GEN-I širi storitev e-mobilnosti na Hrvaško

GEN-I je s Hrvaškim Telekomom podpisal pogodbo o sodelovanju na področju e-mobilnosti.

GEN-I širi storitev e-mobilnosti na Hrvaško
E-stik

E-stik

PRELISTAJ REVIJO >

Izšla je posebna številka revije Naš stik v digitalni obliki

V uredništvu revije Naš stik skušamo ves čas slediti razvoju revijalnega tiska, zato smo v letošnji program dela dali tudi izdelavo posebne tematske številke revije v digitalni obliki. Zdaj je tudi dejansko pred vami, prvo tovrstno številko pa smo namenili trajnostni energiji.

Preveri svoj letni energetski prihranek

NISTE NAŠLI ŽELENIH VSEBIN?

Obdobje od: Razširjeno iskanje
Obdobje do:
Rubrika:
Ključna beseda: Išči
Ključna beseda: Išči