Hinkley Point B upokojen do julija 2022

EDF je sporočil, da bo najkasneje do julija 2022 upokojil jedrsko elektrarno Hinkley Point B. Jedrska elektrarna, ki je nizkoogljično električno energijo začela proizvajati leta 1976, je od takrat proizvedla več kot 300 TWh električne energije, kar je dovolj za triletno oskrbo prav vseh britanskih gospodinjstev. V tem času je prihranila 105 milijonov ton emisij toplogrednih plinov, kar je več kot katera koli druga elektrarna v britanski zgodovini.

Vir: www.world-nuclear-news.org
Do 2025 na Floridi prvi leteči taksi

Podjetje Lilium je predstavilo načrte vzpostavitve letečih taksijev, ki bi lahko najprej zaživela v ZDA, kasneje pa še drugod po svetu. Ideja je preprosta, saj gre za kopijo taksi služb, le da se bodo ti premikali po zraku. Taksiji podjetja Lilium bodo pristajali vertikalno in bodo imeli prostora za največ pet oseb, z enim polnjenjem pa bi lahko preletel do 300 kilometrov. Prva postojanka naj bi nastala v Orlandu na Floridi.

Vir: www.mojprihranek.si
Romunija dokončno brez termoelektrarn

Romunija opušča premog, saj so se v državi odločili, da ne bodo zgradili načrtovane 600 MW termoelektrarne Rovinari. Projekt je že od vsega začetka obsojen na neuspeh, saj termoelektrarna zaradi stroškov za obratovanje, premog in vzdrževanje glede na ceno električne energije ne bi bila rentabilna. Namesto tega bodo zgradili plinsko elektrarno na lokaciji elektrarn Turceni in Ițalnița moči 1,3 GW in osem sončnih elektrarn s skupno močjo 700 MW.

Vir: www.energetika-net.com
Kriza ni ustavila izvajanja reform

Letno poročilo o izvajanju reform članic Energetske skupnosti kaže, da so države kljub krizi zaradi pandemije napredovale pri izvajanju energetskih reform. Na prvem mestu med državami članicami je Črna gora, sledi pa ji Ukrajina. Na sredini lestvice so Kosovo, Albanija in Moldavija, na dnu pa Bosna in Hercegovina ter Gruzija, ki je tudi najnovejša članica Energetske skupnosti. Je pa Gruzija v opazovanem obdobju najbolj napredovala.

Vir: www.energetika-net.com
Francija uvaja okolju prijazne avtobuse

Kar 409 novih avtobusov na CNG bo med letoma 2020 in 2021 vključenih v promet v predmestjih Pariza. Avtobuse bo poganjal biometan, zato so skoraj emisijsko nevtralni. Tudi raven hrupa se bo v primerjavi s primerljivimi dizelskimi avtobusi prepolovila, kar pomeni bistveno več udobja za voznika, potnike in prebivalce.

Vir: www.cng.si
Tesla bo zgradil 300 MW baterijo

Baterija bo postavljena v bližini avstralskega mesta Geelong, ki je obdan z različnimi proizvajalci energije. Baterija bo imela zmogljivost do 300 megavatov in možnost shranjevanja 450 megavatnih-ur , programska oprema pa bo stalno odločala, kje je energija najbolj potrebna. Hranilnik naj bi zagnali konec leta 2021, financiralo pa ga bo francosko podjetje za obnovljivo energijo Neoen, ki že ima v lasti največjo avstralsko sončno elektrarno.

Vir: www.mojprihranek.si

Naš stik

ŠTEVILKA 5 / 2020
  • E-mobilnost je že tu
  • Eles začenja gradnjo največje investicije v času svojega obstoja
  • RTP Kobarid zgled dobrega sodelovanja


27. 11. 2020

Gradnja plinskega bloka 7 v TEB teče po načrtih

Z vročimi testiranji opreme naj bi začeli že v začetku decembra.

Gradnja plinskega bloka 7 v TEB teče po načrtih
27. 11. 2020

ELES prejel nagrado za najboljše letno poročilo med velikimi podjetji

To je skupaj že njihova četrta nagrada za najboljše letno poročilo.

ELES prejel nagrado za najboljše letno poročilo med velikimi podjetji
27. 11. 2020

V teku razpis za peti seznam PCI projektov

Prijava je mogoča do 7. januarja 2021.

V teku razpis za peti seznam PCI projektov
27. 11. 2020

Vodstvo HSE dobilo še tretjega stalnega člana

Nadzorni svet Holdinga Slovenske elektrarne je za poslovnega direktorja imenoval mag. Marka Štrigla. 

Vodstvo HSE dobilo še tretjega stalnega člana
E-stik

E-stik

PRELISTAJ REVIJO >

Izšla je posebna številka revije Naš stik v digitalni obliki

V uredništvu revije Naš stik skušamo ves čas slediti razvoju revijalnega tiska, zato smo v letošnji program dela dali tudi izdelavo posebne tematske številke revije v digitalni obliki. Zdaj je tudi dejansko pred vami, prvo tovrstno številko pa smo namenili trajnostni energiji.

.

Ali veste

… da so se trgi zelenih obveznic od leta 2014 povečal kar za sedemkrat in leta 2019 dosegli 257,5 milijarde ameriških dolarjev.

Preveri svoj letni energetski prihranek

NISTE NAŠLI ŽELENIH VSEBIN?

Obdobje od: Razširjeno iskanje
Obdobje do:
Rubrika:
Ključna beseda: Išči
Ključna beseda: Išči