Kredit za vetrno elektrarno na Poljskem

Evropska investicijska banka bo kreditirala gradnjo vetrne elektrarne v bližini Baltskega morja na Poljskem. Kreditno pogodbo za okoli 60 milijonov evrov, kar predstavlja 47 odstotkov naložbe, je podpisala s Pomerania Wind Farm, hčerinsko družbo Ignitis Renewables. Elektrarno, ki bo lahko oskrbovala 75 tisoč gospodinjstev, bo sestavljalo 29 turbin s skupno inštalirano močjo 94 MW. Gradnja se je začela julija lani, zagnali naj bi jo prihodnjo pomlad.

Vir: www.eib.org
Atraktiven lesen električni motocikel

Francoski Newron Motors je predstavil atraktiven električni motocikel EV-1 z lesenim okvirjem in baterijo, ki je osrednji element njegovega podvozja. Najprej bodo izdelali 12 motorjev, za katere že sprejemajo predplačila, dobavili jih bodo prihodnje leto. EV-1 bo v manj kot treh sekundah dosegel hitrost 100 km/h, razvil bo lahko hitrost 220 km/h. Njegov doseg naj bi bil 220 km, v mestnem prometu celo 300 km. Cena tega motorja bo okoli 60 tisoč evrov.

Vir: www.electrive.com
Koristne termovizijske kamere

Termovizijske kamere, s katerimi brezkontaktno izmerimo telesno temperaturo, so v trenutnih razmerah zelo dobrodošle. Strokovnjaki iz Laboratorija za metrologijo in kakovost na ljubljanski Fakulteti za elektrotehniko jih umerjajo, pa tudi svetujejo glede optimalne uporabe. Z njihovo pomočjo so tovrstne kamere že postavili v novomeškem Revozu in v UKC Ljubljana. Pred epidemijo je bilo eno od njih mogoče preizkusiti tudi v avli omejene fakultete.

Vir: www.fe.uni-lj.si
Nova Zelandija na poti k OVE

Novozelandski operater prenosa električne energije Transpower napoveduje, da bodo do leta 2035 kar 95 odstotkov električne energije zagotovili iz obnovljivih virov, do leta 2050 naj bi bil ta delež 100-odstoten. Na Novi Zelandiji že zdaj 80 odstotkov električne energije proizvedejo iz obnovljivih virov, pri čemer imajo ključno vlogo hidroelektrarne, v prihodnje naj bi povečali še izkoriščanje vetrne, sončne in geotermalne energije.

Vir: www.reneweconomy.com
Ustavili dve termoelektrarni

Konec marca sta se ustavili termoelektrarni v Warringtonu in Aberthawu. Prva je začela delovati leta 1973 in je proizvajala električno energijo za okoli dva milijona domov, drugo, nekoliko manjšo, so zagnali dve leti pozneje. Združeno kraljestvo si je zadalo cilj, da proizvodnjo električne energije iz premoga ukine do leta 2025. Pred štirimi leti je premog poganjal še skoraj četrtino elektroenergetskega sistema v državi, lani le še 2,1 odstotka.

Vir: www.theguardian.com
Brezplačno do energetskih ekoslikanic

V času pandemije, ko je večina družin v zavetju svojih domov, so na Energetiki.NET za svoje naročnike in partnerje pripravili možnost brezplačnega prenosa njihovih energetskih slikanic o Hišku. Te na igriv način predstavljajo energijo in možnosti njene proizvodnje, prenosa, pa tudi rabe. Za brezplačen prenos je pri izbrani slikanici treba klikniti na opcijo 'POKUKAJ v SLIKANICO'. Z njihovega portala je možno prenesti tudi Hiškovo pobarvanko.

Vir: www.energetika.net

Naš stik

ŠTEVILKA 1 / 2020
  • Elektrogospodarstvo pred zahtevnimi naložbami
  • Predlog NEPN v Bruselj konec februarja
  • GEN energija minulo poslovno leto končala z odliko


7. 4. 2020

HESS izvedel številne ukrepe za zanesljivo obratovanje hidroelektrarn

Ravno v teh dneh, ko je svet ohromljen, je proizvodnja električne energije iz naravnih obnovljivih virov še toliko bolj pomembna.

HESS izvedel številne ukrepe za zanesljivo obratovanje hidroelektrarn
7. 4. 2020

Požar v bližini Černobila ne vpliva na radiološko varnost v Sloveniji

V nedeljo 5. aprila 2020 je več domačih in tujih medijev poročalo o požaru, ki je izbruhnil v bližini nekdanje jedrske elektrarne v Černobilu.

Požar v bližini Černobila ne vpliva na radiološko varnost v Sloveniji
7. 4. 2020

NEK deluje nemoteno

NEK tudi v teh razmerah neprekinjeno zagotavlja prepotrebno stabilnost elektroenergetskega sistema in oskrbo z električno energijo.

NEK deluje nemoteno
6. 4. 2020

V teku javna obravnava Zakona o učinkoviti rabi energije

Namen zakona je zagotoviti in spodbuditi zmanjšanje rabe energije ob upoštevanju načel trajnostnega razvoja in temeljnih načel energetske politike.

V teku javna obravnava Zakona o učinkoviti rabi energije
E-stik

E-stik

PRELISTAJ REVIJO >

Izšla je posebna številka revije Naš stik v digitalni obliki

V uredništvu revije Naš stik skušamo ves čas slediti razvoju revijalnega tiska, zato smo v letošnji program dela dali tudi izdelavo posebne tematske številke revije v digitalni obliki. Zdaj je tudi dejansko pred vami, prvo tovrstno številko pa smo namenili trajnostni energiji.

Preveri svoj letni energetski prihranek

NISTE NAŠLI ŽELENIH VSEBIN?

Obdobje od: Razširjeno iskanje
Obdobje do:
Rubrika:
Ključna beseda: Išči
Ključna beseda: Išči