Inovativni sistemi Solatube

Inovativni sistemi Solatube so primerni za vse prostore, še posebej za kuhinje, jedilnice, dnevne in otroške sobe, z njimi pa lahko osvetlite tudi pretemne prostore. Sistemi omogočajo enakomerno osvetlitev preko celega dne. V kupolo vgrajen filter preprečuje vdor UV in IR žarkov, ki povzročajo bledenje barv in neželeno dodatno segrevanje prostora. Spektralna odbojnost cevi je 99,7 %. Poleg tega imajo tovrstni sistemi še več drugih prednosti.

Vir: www.solatube.si
EmBuild za energetsko učinkovitost

Predstavniki Evropske energetske skupnosti, resornih ministrstev Republike Srbije in drugih ustanov so s strokovnjaki sodelovali na zaključni konferenci projekta EmBuild o energetsko učinkovitih stavbah. Poudarki konference so bili na planiranju, investiranju in obnovi. Cilj projekta EmBuild je, da okrepi državne organe pri oblikovanju strategije energetsko učinkovitih obnov javnih stavb. Energetska učinkovitost je namreč investicija in ne strošek.

Vir: www.energetskiportal.rs
Oceani in podnebne spremembe

Ob svetovnem dnevu oceanov (8. junij) je evropski komisar za okolje, pomorske zadeve in ribištvo Karmenu Vella poudaril pomen oceanov. Oceani so bogat vir hrane, energije in drugih naravnih virov. Hkrati se oceani soočajo tudi z velikimi izzivi, kot so podnebne spremembe, onesnaževanje okolja, itd. Po besedah komisarja Vella bo Evropska unija še naprej izpolnjevala svojo vlogo na tem področju, skrbela za prihodnost in se borila za dobrobit oceanov.

Vir: benmarineservices.com
Mobilni telefoni in vrednosti SAR

Znano je, da mobilni telefoni za prenos govora in podatkov oddajajo elektromagnetno sevanje, katerega del se absorbira tudi v človeškem telesu. Po podatkih brošure »Energija, sevanje, življenje« (EN-LITE) se vrednosti SAR med mobilnimi telefoni precej razlikujejo, tudi do desetkrat. Mejna vrednost SAR, ki velja v Evropi, je 2 W/kg. Tej mejni vrednosti morajo na evropskem trgu ustrezati vsi mobilni telefoni.

Vir: www.inis.si
V Zrečah odprli prenovljeno kotlarno

Konec maja je v Kotlarni Dobrava potekalo odprtje prenovljene kotlarne, v kateri poteka proizvodnja daljinske toplote za potrebe ogrevanja term družbe Unitur ter za ogrevanje mesta Zreče. Družbi Petrol in Unior sta s skupno naložbo stopili v celovito prenovo toplarne. Skupna vrednost investicije znaša 590.000 evrov, ki sta jo pogodbena partnerja pokrila v razmerju vsak 50%. S tem sta povečala učinkovitost sistema in prispevala k znižanju emisij.

Vir: www.petrol.si
Na voljo nova plinska črpalka Robur K 18

Nova absorpcijska plinska toplotna črpalka Robur K 18, deluje na zemeljski plin in ima energetsko oznako A++. Primerna je tako za nove kot za obstoječe stavbe. K 18 lahko s svojo inovativno tehnologijo dopolnjuje obstoječi plinski kotel. Črpalka izrablja obnovljiv vir energije in je skladna s predpisi na področju energijske učinkovitosti in varovanja okolja. Za nakup plinske toplotne črpalke Robur K 18 je možno pridobiti tudi subvencijo Eko sklada.

Vir: www.zemeljski-plin.si

Naš stik

ŠTEVILKA 3 / 2018
  • Iskanje nadomestnih virov ne bo lahka naloga
  • Slovenska stroka ima v svetu velik ugled
  • Znanje je ključni kapital podjetja

 

14. 6. 2018

Za naložbe na Štajerskem letos 30 milijonov evrov

Elektro Maribor je v Spodnji Koreni postavili že tri tisoč petstoto transformatorsko postajo.

Za naložbe na Štajerskem letos 30 milijonov evrov
14. 6. 2018

Evropa vodi globalni prehod na čisto energijo

Evropska komisija, parlament in svet EU so danes dosegli ambiciozen politični dogovor o povečanju rabe obnovljive energije v Evropi.

Evropa vodi globalni prehod na čisto energijo
14. 6. 2018

TEŠ lani zagotovil kar 36 odstotkov vse električne energije

V Šoštanju lani proizvedli 3.968 GWh električne in 345 GWh toplotne energije ter ustvarili 207,4 milijona evrov prihodkov.

TEŠ lani zagotovil kar 36 odstotkov vse električne energije
13. 6. 2018

Za čezmejno energetsko infrastrukturo na voljo 500 milijonov evrov

Razpis za zbiranje predlogov projektov bo odprt do 11. oktobra.

Za čezmejno energetsko infrastrukturo na voljo 500 milijonov evrov
E-stik

E-stik

PRELISTAJ REVIJO >

Izšla je posebna številka revije Naš stik v digitalni obliki

V uredništvu revije Naš stik skušamo ves čas slediti razvoju revijalnega tiska, zato smo v letošnji program dela dali tudi izdelavo posebne tematske številke revije v digitalni obliki. Zdaj je tudi dejansko pred vami, prvo tovrstno številko pa smo namenili trajnostni energiji.

Brdo pri Kranju, 10. oktober 2018

Inovacija energetike 18

.

Ali veste

… da so prva električna kolesa stara že več kot sto let. Imela so zelo potratne elektromotorje, ogromne baterije in domet komaj kaj več kot kilometer.

Preveri svoj letni energetski prihranek

NISTE NAŠLI ŽELENIH VSEBIN?

Obdobje od: Razširjeno iskanje
Obdobje do:
Rubrika:
Ključna beseda: Išči
Ključna beseda: Išči