V smeri OVE tudi Savdska Arabija

Da so obnovljivi viri energije prihodnost, ki se ji ni moč izogniti, se dobro zavedajo tudi v Savdski Arabiji, ki je največja proizvajalka nafte na svetu. Kot je predvideno, naj bi v prihodnje zgradili močan potencial vetrne in sončne energije z močjo 700 megavatov, za kar naj bi namenili 50 milijard dolarjev. Trenutno je v teku postopek za izbiro kvalificiranih ponudnikov, ki bi prišli v poštev za izvedbo projektov s področja OVE.

Vir: http://www.bloomberg.com
Nuklearka Ulchin dosega 5900 MWe

Južna Koreja pridobiva znaten delež električne energije iz jedrskih elektrarn. Ena od njenih močnih nukleark je tudi JE Ulchin, ki se s šestimi bloki nahaja na vzhodu države in na pragu dosega moč 5900 MWe. Prvi blok te nuklearke so začeli graditi leta 1983, zadnjega pa so na električno omrežje priključili leta 2005. V tej jedrski elektrarni so vsi reaktorji tlačnovodni.

Vir: www.world-nuclear.org
SPTE na zemeljski plin

Kogeneracija ali soproizvodnja toplotne in električne energije (SPTE) na zemeljski plin je sočasno pretvarjanje energije goriva v toplotno in električno energijo. S kogeneracijo na zemeljski plin pri porabi primarne energije prihranimo do 40 odstotkov, hkrati pa lahko zmanjšamo stroške energetske oskrbe. Lastnikom objektov sistemi SPTE zagotavljajo električno in toplotno energijo po konkurenčni ceni.

Vir: www.zemeljski-plin.si
V Srbiji odprli prvo hitro polnilnico

Pred strojno fakulteto v Beogradu so odprli prvo hitro polnilnico za električne avtomobile, ki omogoča polnjenje vozila v petnajstih minutah, in sicer za več kot 70 vozil dnevno. 50 kilovatno hitro polnilnico, ki jo bodo kmalu premestili na Petrolovo črpalko na Čukarici, so predstavili na konferenci »Zelena Balkanika: Električna vozila – budućnost saobraćaja«.

Vir: vesti.mas.bg.ac.rs
Za obnovo predvidenih 15 MHE

V podjetju Elektroprivreda Srbije so sredi aprila odprli ponudbe na zadnji javni razpis za obnovo malih hidroelektrarn v Srbiji. Doslej je »v vodo padlo« že več javnih pozivov, saj privatni investitorji za obnovo tovrstnih objektov doslej niso pokazali večjega zanimanja. Za obnovo 15 malih hidroelektrarn so pridobili kredit Evropske banke za obnovo in razvoj že leta 2011, in sicer v vrednosti 37 milijonov evrov.

Vir: www.energetskiportal.rs
Izsledki GEM o podjetništvu

Global Entrepreneurship Monitor (GEM) je največja svetovna raziskava na področju podjetništva. Rezultati kažejo, da v Sloveniji več kot dve tretjini odraslega prebivalstva verjame, da so uspešni podjetniki v družbi sprejeti in uživajo velik ugled, kar našo državo uvršča na 12. mesto v evropskem merilu, na prvem mestu pa je Irska. V Sloveniji ima dve tretjini prebivalstva pozitiven odnos do podjetništva, poslovne priložnosti pa jih zaznava četrtina.

Vir: ipmmp.um.si

Naš stik

ŠTEVILKA 2 / 2017
  • Spremembe energetskega sektorja terjajo prilagoditev omrežja
  • O dinamiki dekarbonizacije odloča predvsem cena energije
  • Digitalizacija prinaša številne priložnosti
26. 4. 2017

V dokumentu EKS bodo tudi usmeritve glede nizkoogljične družbe

Vlada Republike Slovenije je na današnji redni seji sprejela sklep, ki je povezan s pripravo Energetskega koncepta Slovenije (EKS).

V dokumentu EKS bodo tudi usmeritve glede nizkoogljične družbe
26. 4. 2017

S predlaganimi ukrepi želijo izboljšati kakovost zraka

GIZ za distribucijo zemeljskega plina je na MOP poslalo predloge na Odloke o načrtu za kakovost zraka na območju večjih slovenskih občin.

S predlaganimi ukrepi želijo izboljšati kakovost zraka
26. 4. 2017

Peti kviz tekmovanja Mladi genialci

Med Mladimi genialci letos blesteli učenci OŠ Jurija Dalmatina Krško.

Peti kviz tekmovanja Mladi genialci

Preveri svoj letni energetski prihranek

NISTE NAŠLI ŽELENIH VSEBIN?

Obdobje od: Razširjeno iskanje
Obdobje do:
Rubrika:
Ključna beseda: Išči
Ključna beseda: Išči