Spodbuda za poljsko zeleno energijo

Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD) bo na Poljskem financirala portfelj skoraj 200 MW obnovljive energije s petimi krediti v skupni vrednosti okoli 63 milijonov evrov. Portfelj vključuje izgradnjo 93 MW novih zmogljivosti (tri vetrne elektrarne in eno sončno), pa tudi dela na dveh obstoječih vetrnih elektrarnah. Poljska še vedno pridobi 80 odstotkov svoje energije iz premoga, do leta 2030 pa naj bi emisije zmanjšala za vsaj 40 odstotkov.

Vir: www.seebiz.eu
Rušenje dimnikov predvajali v živo

Te dni je več tisoč ljudi na spletu spremljalo rušenje osmih dimnikov elektrarne na premog Hazelwood v Avstraliji, ki so se dvigali 137 metrov visoko. Elektrarna, ki so jo zgradili v 60. letih prejšnjega stoletja, je proizvedla četrtino elektrike za območje zvezne države Viktorija. Znana je bila kot najbolj umazana elektrarna v Avstraliji, odgovorna za 14 odstotkov celotnih emisij države, kar je bil razlog, da so jo leta 2017 ustavili.

Vir: www.theguardian.com
Največja sončna elektrarna v ZDA

Ameriška vlada je prižgala zeleno luč za gradnjo največje sončne elektrarne v ZDA z močjo 690 MW, ki bo osma največja na svetu. Elektrarna v bližini Las Vegasa, s katero bodo ZDA zmanjšale emisije za približno 385.000 ton ekvivalenta ogljikovega dioksida letno, bo stala milijardo dolarjev. Z električno energijo bo oskrbovala 260 tisoč gospodinjstev, vključuje pa tudi 380 MW hranilnik. Gradnjo naj bi zaključili leta 2022.

Vir: www.greentechmedia.com
Napihljiv električni motor iz nahrbtnika

Raziskovalci univerze v Tokiu so izdelali futuristično električno vozilo, ki se ga dobesedno lahko shrani v nahrbtnik. Izdelan je iz termoplastičnega poliuretana in se imenuje Poimo. S pomočjo majhne črpalke ga uporabnik v zgolj eni minuti napihne do končne oblike, potem pa doda kolesa, električni motor, baterijo in krmilo. Izumitelji trdijo, da je njegova prednost v nizkih stroških in prilagodljivosti. Zaenkrat je še prototip.

Vir: www.digitaltrends.com
Električni tovornjak na letališču

Energetski velikan Total Group in inženirsko podjetje Gaussin ustvarjata popolnoma električni tovornjak za letalsko industrijo, ki bo lahko vlekel dve 30-tonski cisterni za gorivo. Vozilo, ki bo opremljeno z litij-ionsko baterijo, naj bi konec letošnjega leta začeli uporabljati na lokaciji Airbusa v Toulouseu v Franciji. Total in Gaussin sta na ta način začela utirati pot razvoju flote inovativnih vozil za letalstvo.

Vir: www.cleantechnica.com
Pohodne palice, ki proizvajajo elektriko

Vid Faganel in Urban Žigon z Osnove šole Dobravlje sta na nacionalnem tekmovanju v podjetniških idejah mladih Popri 2020 predstavila pohodne palice (prototip), ki med hojo proizvajajo električno energijo. Lahko služijo še kot svetilka in polnilnik mobitela. Palice imajo tudi SOS gumb, ki oddaja signale, da uporabnika lahko najde reševalna služba. Ideja za te palice se je porodila Vidu, ko se je lani z mamo vračal s hribov in ju je ujela noč.

Vir: www.popri.si

Naš stik

ŠTEVILKA 1 / 2020
  • Elektrogospodarstvo pred zahtevnimi naložbami
  • Predlog NEPN v Bruselj konec februarja
  • GEN energija minulo poslovno leto končala z odliko


2. 6. 2020

Leta 2030 brez elektrike še 620 milijonov ljudi

V zadnjem desetletju zabeležili velik napredek na področju elektrifikacije.

Leta 2030 brez elektrike še 620 milijonov ljudi
1. 6. 2020

Neodvisni agregator bo pomembno zaznamoval razvoj trgov z električno energijo

Pripravljen je nov tematsko zožen posvetovalni dokument o uvedbi vloge (neodvisnega) agregatorja.

Neodvisni agregator bo pomembno zaznamoval razvoj trgov z električno energijo
29. 5. 2020

Leto 2019 zaznamovala manjša proizvodnja iz hidro- in termoelektrarn

Direktorat za energijo na MzI je objavil podatke letne bilance električne energije na prenosnem in distribucijskem omrežju v Sloveniji za leto 2019.

Leto 2019 zaznamovala manjša proizvodnja iz hidro- in termoelektrarn
29. 5. 2020

Premogovnik Velenje dobil novo vodstvo

Za začasnega generalnega direktorja Premogovnika Velenje je nadzorni svet družbe z današnjim dnem imenoval dr. Janeza Rošerja.

Premogovnik Velenje dobil novo vodstvo
E-stik

E-stik

PRELISTAJ REVIJO >

Izšla je posebna številka revije Naš stik v digitalni obliki

V uredništvu revije Naš stik skušamo ves čas slediti razvoju revijalnega tiska, zato smo v letošnji program dela dali tudi izdelavo posebne tematske številke revije v digitalni obliki. Zdaj je tudi dejansko pred vami, prvo tovrstno številko pa smo namenili trajnostni energiji.

.

Ali veste

… da bi po ocenah Evropske komisije cilj podnebne nevtralnosti Evrope do leta 2050 stopnjo zaposlenosti v EU povečal za 0,9 odstotka, kar pomeni 2,1 milijona novih delovnih mest.

Preveri svoj letni energetski prihranek

NISTE NAŠLI ŽELENIH VSEBIN?

Obdobje od: Razširjeno iskanje
Obdobje do:
Rubrika:
Ključna beseda: Išči
Ključna beseda: Išči