Kolumna

Tehnika je še vedno pomembna

Datum: 12. 2. 2016

dr. Stane Vižintin
Vodja oddelka za visoke napetosti in elektrarne EIMV

»Če z zniževanjem stroškov ogrozimo zanesljivo obratovanje elektroenergetskega sistema, potem je to zagotovo slaba odločitev. Tako ali drugače se stroški mnogokratno povrnejo po drugih poteh«.

Je tehnika sploh še pomembna? Nedavno sem zasledil članek v tuji reviji, kjer so se celo spraševali, ali je matematika sploh še pomembna. Saj vendar lahko vse analize opravimo z računalniškimi simulacijami. Danes, ko odločitve narekujejo finančni tokovi, ko je najpomembnejša le še najnižja cena, ko je težje prodati kot narediti, bi lahko rekli, da so premišljene tehnične rešitve v drugem planu.

Če razvijamo mobilni telefon, potem res ni smiselno razmišljati za deset let vnaprej. Obstoječe tehnologije je treba združiti in sestaviti napravo, jo za sprejemljivo ceno spraviti na trg in pospremiti z bučno oglasno kampanjo. Proizvajalci v naglici večkrat zavestno pošljejo v pošiljajo izdelke, pri katerih včasih tudi kaj ne deluje. To se pač izplača. Čez dve leti bo naprava tako ali tako zastarela.

V elektroenergetiki je drugače. Na današnji stopnji civilizacije lahko kar rečemo, da elektrika mora biti, pa naj stane, kolikor hoče. Dolgoročno razmišljanje je na tem mestu nujno. Pravi prihranki nastanejo s pametnim načrtovanjem in odločitvami. Pri tem se opiramo na rezultate raziskovalnega dela, ki mora pravočasno obravnavati pomembna tehnična vprašanja v vseh razsežnostih.

Ne more nam biti vseeno, kakšne naprave vgrajujemo v sistem. Zanesljivo naj bi delovale dolga desetletja. Pri nakupu je nizka cena najpomembnejša, vendar le, če obenem zagotovimo ustrezno kakovost. Z javnim naročanjem je to mogoče s strogo postavljenimi tehničnimi kriteriji že v fazi razpisa. Standardi so kompromis in tega vedno ne zagotavljajo. Nihče nam ne more preprečiti, da bi postavili dodatne tehnične zahteve, kriterije in preskuse. Ob tem igra stroka odločilno vlogo. Pri najpomembnejših napravah velja vzpostaviti tudi nadzor med izdelavo. Pomembni so postopki, vgrajeni materiali, vmesno preskušanje, sistemi kakovosti. Sprotne kontrole pri proizvajalcu so priporočljive, prisotnost pri končnem prevzemu je skoraj obvezna. Tudi med obratovanjem je treba zagotoviti redno preverjanje stanja naprav.

Res je, vse to nekaj stane. Zagotovo bi bilo ceneje, če bi po skrajšanem postopku izvedli naročilo, vgradnjo in priklop. Mogoče bi celo takšna naprava nemoteno obratovala štirideset let, zelo verjetno pa to ni.

Tehnični kader mora za te naloge neprestano nadgrajevati svoje znanje. Ob reševanju problemov se to dogaja samo po sebi. Pomembni so razgovori s proizvajalci opreme, ki dobro poznajo razvojne usmeritve in tehnologijo. Tudi pisanje člankov, udeležba na konferencah, sodelovanje v mednarodnih združenjih, vse to omogoča vzdrževanje stikov s tujimi strokovnjaki in izmenjavo izkušenj.

V zgoraj omenjenem članku so ugotovili, da je matematika še vedno pomembna. Najbrž bi lahko isto rekli za tehniko v elektroenergetiki.

Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 7, skupna ocena: 4,43)