Članki

Konferenca EnRe s kritičnimi poudarki!

Datum: 23. 6. 2011 Besedilo: Miro Jakomin

Na okrogli mizi mednarodne konference EnRe v Čatežu so opozorili, da se z nedokončanjem in neizgradnjo hidroelektrarn na Savi državi povzroča velika  škoda.  

Konferenca EnRe s kritičnimi poudarki!

V okviru mednarodne konference s področja energetike (EnRe), ki jo je v Čatežu pripravila Fakulteta za energetiko Univerze v Mariboru v sodelovanju z GEN energijo, so včeraj predstavili strategijo razvoja energetike v Sloveniji (predstavnik ministrstva za gospodarstvo), vlogo elektro energetike pri trajnostnem razvoju Slovenije (Martin Novšak, direktor GEN energije) ter alternativne možnosti izkoriščanja obnovljivih virov (prof. dr. Andrej Predin, Fakulteta za energetiko Univerze v Mariboru).  

Tekmovanje najboljših idej  

Po zaključku predavanj so predstavili rezultate projekta Energy2b, to je v seriji lokalnih in evropskih tekmovanj, ki so ekskluzivno rezervirana za študente, ter ob tem podelili nagrade najboljšim študentom. Tu gre v bistvu za program tekmovanja najboljših idej energetskih projektov, v katerega je vključeno več evropskih univerz. Inovativne ideje, ki bodo prejele največ točk, bodo izbrane za nadaljnji razvoj v okviru petih centrov za razvoj idej.  

S pomočjo mednarodnih strokovnjakov na področju poslovnega  načrtovanja, naložb in podjetništva, bodo najboljše ideje predstavljene na pomembnejših evropskih predstavitvah. Vendar tu ne gre zgolj za neko teorijo, ampak za realno možnost, saj se bodo najboljše ideje lahko prelevile v dejanski posel.   

Koncesionar že, začetka del še ni  

Popoldan je v okviru mednarodne konference EnRe potekala okrogla miza o trajnostni rabi potenciala reke Save. Na njej so sodelovali dr. Andrej Predin s Fakultete za energetiko kot moderator, Bogdan Barbič, direktor HESS, Franc Bogovič, poslanec v državnem zboru in župan občine Krško, Nikola Galeša, predsednik odbora za hidroelektrarne na spodnji Savi, Martin Novšak, direktor GEN energije, ter Karel Vukovič, predsednik odbora za hidroelektrarne na srednji Savi. V okviru že omenjenega opozorila glede zastoja hidroenergetskih projektov so udeleženci poudarili, da se na srednji Savi ne dovoli začetka del za gradnjo hidroelektrarn, čeprav je že bil določen koncesionar.  

Bistveno več škode kot koristi  

Nadalje so opozorili, da bi bilo javno-zasebno partnerstvo za tako kakovostne projekte, kot je gradnja hidroelektrarn, zelo škodljivo. Glede subvencij na področju energetike so menili, da le-te nimajo takih učinkov, kot bi si jih želeli in razvoju energetike bolj škodujejo kot koristijo.  

Glede sklada za podnebne spremembe pa so povedali, da naj bi sredstva, ki bodo polnila ta sklad, šla iz energetike. Pri tem so izrazili bojazen, da bi ta sklad lahko postal posledica "črne energetike", torej, da bi se polnil predvsem s stroški iz nakupa emisijskih kuponov.

NEP zgolj spisek želja   

Glede osnutka NEP pa so udeleženci okrogle mize opozorili, da je preveč obsežen, in da je bolj spisek želja kot konkreten program. Kot so še poudarili, naj NEP vsebuje predvsem smernice za dolgoročen razvoj na energetskem področju.  

Miro Jakomin

Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 0, skupna ocena: )