Članki

Posavci: Veljajo le dejanja!

Datum: 5. 7. 2011 Besedilo: Miro Jakomin

Posavski odbor za gradnjo verige hidroelektrarn na spodnji Savi je na včerajšnji seji opozoril na zastoj pri gradnji HE Mokrice.

Posavci: Veljajo le dejanja!

Kot je na seji v Krškem pojasnil Cveto Kosec iz direktorata za energijo pri gospodarskem ministrstvu, so se pri načrtovanju preostalih hidroelektrarn na  spodnji Savi zavedali, da se problemi odrivajo na zadnjo HE, to je Mokrice. Po njegovem je odprtih preveč temeljnih vprašanj glede čezmejnih rešitev in okoljskih rešitev, zato so se znašli pred nerešljivimi težavami in ne morejo pripraviti realnega terminskega načrta.  

Težave iste že pet let!

Temu je ugovarjal brežiški župan Ivan Molan in opozoril, da so težave iste že pet let. Če bomo o njih samo govorili, je menil, potem HE Mokrice ne bomo zgradili še 20 let, prebivalce na tem območju pa bodo še naprej ogrožale poplave.

V nadaljevanju je Janez Kopač, direktor direktorata za energijo, glede HE Mokrice opozoril na dejstvo neposrednega vpliva na ozemlje Hrvaške. Menil je, da brez dogovora s Hrvati, kljub naši potrditvi državnega prostorskega načrta, te elektrarne ne bo mogoče graditi.  

Kakšen tip HE Mokrice?  

Kot je menila Vesna Kolar Planinšič iz sektorja za celovito presojo vplivov na okolje na MOP, je pri HE Mokrice potreben razmislek o gradnji pretočne elektrarne, in ne akumulacijsko-pretočne.  

Na omenjene poglede se je odzval direktor družbe HESS Bogdan Barbič in poudaril, da se ne strinja niti z opustitvijo gradnje HE Mokrice niti s pretočnim tipom elektrarne. Poudaril je, da je prava rešitev akumulacijsko-pretočna elektrarna, ki prinaša 50 odstotkov večji finančni izplen. Ker je njihova družba v raziskave glede gradnje HE Mokrice vložila že sedem milijonov evrov, o možnosti, da te HE ne bi gradili, ne razmišljajo. Ne morejo si namreč niti predstavljati, da bi sedaj gradnja te elektrarne odpadla zaradi "nerešljivih težav".     

Poslanci tokrat z roko v roki  

Na seji je Franc Bogovič, župan občine Krško in poslanec, predstavil predlog zakona o pogojih koncesije za izkoriščanje energetskega potenciala spodnje Save, ki so ga v parlament vložili poslanci Andrej Vizjak, Breda Pečan, Franc Bogovič in Matjaž Han. Omenjeni zakon naj bi s spremembami financiranja omogočil hitrejše dokončanje projekta hidroelektrarn na spodnji Savi.

Posavci zahtevajo odločne ukrepe  

Polemično razpravo je povezoval Niko Galeša, predsednik posavskega odbora za gradnjo verige hidroelektrarn na spodnji  Savi. Opozoril je, da je bilo doslej s strani države izrečenih že veliko besed, sedaj pa so potrebna predvsem dejanja. Člani odbora so po razpravi sklenili, da bodo vlado pisno obvestili o zamudah in zastoju pri pripravi DPN za HE Mokrice ter zahtevali odločne ukrepe.  

Sicer pa so si včeraj predstavniki iz ministrstev za gospodarstvo ter okolje in prostor še pred sejo ogledali gradbišče HE Krško (na sliki). Po besedah direktorja HESS Bogdana Barbiča gradnja energetskega dela HE teče po načrtu, zaradi pozne sklenitve izvajalske pogodbe pa za poldrugo leto zamuja gradnja akumulacijskega bazena.  

Miro Jakomin

Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 0, skupna ocena: )