Članki

Mag. Darja Radić: na ministrstvu smo svoje delo opravili dobro!

Datum: 6. 7. 2011 Besedilo: Polona Bahun

Ministrica za gospodarstvo v odhodu mag. Darja Radić je predstavila realizirane cilje ministrstva v času svojega mandata od julija 2010 do julija 2011.

Mag. Darja Radić: na ministrstvu smo svoje delo opravili dobro!

Ključna usmeritev in cilja ministrstva v mandatu mag. Radićeve sta bila povečati konkurenčno sposobnost slovenskih podjetij in izboljšati konkurenčnost poslovnega okolja v Sloveniji. Na področju energetike pa je bil glavni cilj stabilna, konkurenčna in trajnostna oskrba z energijo po konkurenčnih cenah.  

Kljub nezavidljivemu stanju energetike naredili kar veliko  

Kot je dejala ministrica, je bilo področje energetike ob nastopu njenega mandata v nezavidljivem stanju in s številnimi odprtimi težavami. Med drugim se je zamujalo s sprejemanjem in prenašanjem direktiv s področja energetike v slovensko zakonodajo, zamujala sta Nacionalni energetski program (NEP) in Energetski zakon. Nič se ni dogajalo na področju investicij v energetsko infrastrukturo in ne nazadnje vprašanje projekta TEŠ 6, ki je po njenih besedah zahteval veliko njenega časa v letu dni mandata.

Kljub vsemu so na ministrstvu v letu dni uspeli narediti nekaj pomembnih korakov naprej. Po dolgih zastojih so uspeli intenzivirati aktivnosti na področju spodbujanja učinkovite rabe (URE) in obnovljivih virov energije (OVE), kar je predvsem zasluga Direktorata za energijo. V letu 2010 so bili tako objavljeni štirje razpisi na to temo, letos pa jih je objavljenih sedem in kažejo se že zavidljivi uspehi.  

Javna obravnava NEP podaljšana, TEŠ 6 zgrešen projekt  

Pomembna dosežka ministrstva za gospodarstvo sta zagotovo priprava NEP in novega Energetskega zakona, ki so ju že posredovali v javno obravnavo. Ob tem je ministrica, zaenkrat še neuradno, napovedala podaljšanje javne obravnave NEP do konca oktobra, ali, če bo potrebno še dlje. Tako po mnenju ministrice Radićeve kot direktorja Direktorata za energijo mag. Janeza Kopača gre za preveč pomemben dokument, da bi hiteli z javno obravnavo. Dokument ne sme ostati le črka na papirju, ampak mora postati izvedljiv. Zato mora biti čim bolj jasen in sprejet s čim večjim konsenzom. Cilj je torej dobiti dober dokument in ne le nabor želja, predmet kritik in nepotrebnih sporov. Če se bodo v javni obravnavi Energetskega zakona pojavljale bistvene pripombe ali pa se bo izkazalo, da je kakšno področje premalo obdelano, obstaja tudi možnost podaljšanja javne obravnave predloga zakona.   

Glede projekta TEŠ 6 je ministrica Radićeva dejala, da ji je žal, da je bilo pred njenim prihodom že veliko zamujenega in, da je projekt na njeno mizo prišel prepozno, da bi lahko še kaj ukrepala. Sama namreč meni, da je projekt zgrešen. A kljub temu so dosegli pomemben rezultat, saj so vlado aprila prepričali, naj ne sprejema prehitrih odločitev v zvezi s tem projektom in naj zahteva podrobne informacije, predvsem pa pridobi realen investicijski program. Ta mora vključevati vse stroške investicije in realne stroške obratovanja. Kot je poudarila, si želi, da v nadaljevanju tega projekta predsednik vlade ne bo sledil željam ozkih interesnih skupin in pri odločanju za ali proti prisluhnil strokovnim argumentom. V igri je namreč še 400 milijonov evrov poroštev države, ki so po njenem mnenju upravičeni le ob dokazani ekonomski donosnosti projekta.  

V času mandata ministrice Radićeve je Slovenija pridobila tudi sedež nove evropske Agencije za sodelovanje energetskih regulatorjev (ACER). Februarja letos je Slovenija dopolnila sporazum za izgradnjo plinovoda Južni tok, na podlagi katerega je prišlo do podpisa pogodbe o ustanovitvi skupnega podjetja med ruskim Gazpromom in slovenskim Geoplinom plinovodi za izvedbo tega projekta v Sloveniji. Kot je dejala ob zaključku, upa, da bodo ti projekti še naprej uspešno tekli v skladu s pričakovanji. Ministrica Radičeva ocenjuje, da so v tem letu na ministrstvu dobro opravili svoje delo, k temu pa so pripomogli prav vsi zaposleni. Vendar bi bilo treba v Sloveniji storiti še več, a na ministrstvu na žalost niso uspeli z vsemi predlogi prepričati ostalih ministrov in predsednika vlade. Zato pričakuje, da bo več posluha za njihove predloge pri prihodnji vladi.

 

Polona Bahun  

 

Več preberite v avgustovski številki Našega stika

Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 0, skupna ocena: )