Članki

Zelena transformacija je edina pot do čiste prihodnosti

Datum: 14. 12. 2020 Besedilo: Vladimir Habjan

Na strehi osnovne šole v Budanjah je GEN-I postavila prvo samooskrbno OVE skupnost v Sloveniji.

Zelena transformacija je edina pot do čiste prihodnosti

Družba GEN-I je v začetku novembra v Budanjah v sodelovanju z občino Ajdovščina na strehi tamkajšnje osnovne šole postavila prvo skupnostno sončno elektrarno, ki je namenjena samooskrbi lokalnih prebivalcev. Gre za pilotni primer izgradnje naprave za samooskrbo skupnosti OVE, kjer so uspešno sodelovali krajani Budanj, lastniki javnega objekta tj. občina Ajdovščina ter investitor GEN-I. Kot je povedal Gregor Hudohmet, direktor družbe GEN-I Sonce, odgovorne za izgradnjo naprave za samooskrbo, v družbi »stremimo k projektom, ki omogočajo prehod na čistejše vire energije. OVE skupnostna samooskrba v Budanjah namreč dokazuje, da je z aktivnim sodelovanjem in pravim pristopom prehod na zeleno in brezogljično družbo mogoč že danes.«

Najprej so idejo predstavili županu, ki je izkazal veliko podporo in razumevanje za inovativne ideje in projekte zelene preobrazbe. Sledila je analiza vseh potencialnih objektov in nato končni izbor. Skupnost v Budanjah je že ustanovljena, vanjo je vključenih sedem stanovanjskih hiš, ki bodo oskrbovane z zeleno sončno energijo. GEN-I je tako omogočila cenovno ugoden dostop do sončne energije tudi tistim, ki si tega ne morejo urediti na lastni strehi.

Sončna elektrarna z močjo 55,68 kW bo v enem letu proizvedla 58.500 kWh električne energije in zagotovila uporabnikom trajnostno energijo po ugodni ceni mesečne uporabnine ter brez kakršnihkoli skrbi z vzdrževanjem in zavarovanjem. S tem posegom bodo v enem letu znižali ogljični odtis za 28.500 kg, oziroma 853 ton v 30 letih, kot je ocenjena življenjska doba elektrarne. 

Tako vodstvo občine kot tudi krajani so bili nad projektom navdušeni. Poleg nižjih stroškov na položnicah, jih veseli tudi dejstvo, da bo lahko več stanovanjskih hiš koristilo eno sončno elektrarno, ki je postavljena na javnem objektu. Uporabnikom ne bo potrebno skrbeti za vzdrževanje ali zavarovanje. Od priklopa dalje bodo plačevali le mesečno uporabnino, ki bo nižja od trenutnih mesečnih stroškov električne energije. GEN-I veseli, da je želja po energiji, ki ne povzroča emisij CO2, že dovolj velika, da se ljudje iz dneva v dan raje odločajo za takšno elektriko, še posebej, če je njen vir sonce.

Po besedah Hudohmeta je število uporabnikov optimalno, saj je njihova poraba električne energije enaka letni proizvodnji sončne elektrarne. Po uredbi se lahko na sončno elektrarno vežejo le stanovanjski objekti, ki so priklopljeni na isto transformatorsko postajo kot je objekt, na katerem je sončna elektrarna postavljena. V Budanjah je to stavba osnovne šole. Trenutno je predvidena proizvodnja elektrike enaka višini porabe sedmih stanovanjskih hiš. Če bo v prihodnjem letu proizvodnja sončne elektrarne večja od porabe stanovalcev, bodo lahko vključili dodatne uporabnike.

V družbi GEN-I aktivno sodelujejo pri zeleni transformaciji, saj načrtujejo podoben projekt skupnostne samooskrbe tudi v Ajdovščini na zdravstvenem domu, kjer želijo v skupnost vključiti stanovalce bližnjih stanovanjskih blokov. Trenutno je projekt v fazi mirovanja, saj epidemija onemogoča osebno predstavitev ponudbe in poteka investicije tamkajšnjim stanovalcem. Razlika med obema projektoma je, da so se na prvo sončno elektrarno vključili zasebniki oziroma stanovanjske hiše, v Ajdovščini pa se pogovarjajo z lastniki stanovanj. Tam se bo lahko v samooskrbno skupnost vključilo do 30 uporabnikov. Razmišljajo o nadaljevanju začete prakse še po ostalih koncih Slovenije, plan pa bo jasnejši po analizi izpeljanih obeh pilotnih projektov.

»V GEN-I verjamemo, da je zelena transformacija edina pot do lepše čiste prihodnosti. Verjamemo v energijo sonca. Še naprej si bomo prizadevali izkoristiti potencial, ki nam ga nudijo strešne površine in pri svojih odjemalcih širili zavedanje izvora pridobljene električne energije,« je sklenil Hudohmet.

Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 2, skupna ocena: 5)
PRIKAŽI:
Leto:
januar 2021 (4)
februar 2021 (7)
marec 2021 (8)
april 2021 (2)
maj 2021 (1)