Novice

Število samooskrbnih naprav skokovito narašča

Datum: 8. 4. 2021 Besedilo: Brane Janjič, Foto: Agencija za energijo

Konec lanskega leta je bilo v Sloveniji že 8641 proizvodnih naprav za samooskrbo iz obnovljivih virov s skupno priključno močjo 103 MW.

Število samooskrbnih naprav skokovito narašča

Kot so sporočili iz Agencije za energijo, je trend naraščanja števila naprav za individualno samooskrbo izjemen, saj se vsako naslednje leto število naprav skoraj podvoji. Po nedavni prilagoditvi zakonodaje je pričakovati tudi porast števila proizvodnih naprav za skupnostno samooskrbo, ki jih do sedaj skoraj ni bilo. Naprave za samooskrbo so se sicer v Sloveniji začele postavljati v letu 2016, ko je stopila v uporabo uredba o spodbujanju rabe električne energije, pridobljene iz obnovljivih virov, z napravami za samooskrbo. Trend izjemno narašča, saj se vsako naslednje leto število naprav skoraj podvoji. Tako je leta 2016 bilo takšnih naprav le 135 s skupno priključno močjo 1 MW, leta 2019 je njihovo število poskočilo že na 4.684 s skupno priključno močjo 52 MW, da bi jih ob koncu leta 2020 bilo že 8641 s skupno priključno močjo 103 MW, kar v povprečju znaša okrog 12 kW na napravo. Med napravami za samooskrbo močno prevladujejo sončne elektrarne (lani je bilo takšnih že 8614), 24 je takšnih, ki za proizvodnjo uporabljajo vodni vir in le 3 so vetrne elektrarne.

Med obstoječimi napravami za samooskrbo za zdaj še ni zaslediti naprav, ki bi za vir uporabljale geotermalno energijo, in prav tako ne soproizvodnih naprav, ki bi za primarni vir uporabljale obnovljive vire energije.
 

Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 4, skupna ocena: 4)