Novice

146 let Premogovnika Velenje

Datum: 12. 4. 2021 Besedilo: Brane Janjič

V dosedanji zgodovini so v Velenju nakopali že več kot 255 milijonov ton premoga.

146 let Premogovnika Velenje

Premogovnik Velenje je 11. aprila zaznamoval že 146 let uspešnega delovanja, saj je bil na ta dan davnega leta 1875 prvič prevrtan glavni lignitni sloj. Od takrat so iz globin Šaleške doline pridobili že več kot 255 milijonov ton premoga. 
Kot so sporočili iz Premogovnika Velenje, se je od začetnih 3.500 ton v letu 1887 največji preboj v proizvodnji zgodil v 80. letih minulega stoletja, ko so v jamo postopoma začeli uvajati mehanizirane odkope in drugo sodobno opremo, s katero so presegli odkop 5 milijonov ton premoga v enem letu. 
Pomembni mejniki v dolgi zgodovini Premogovnika so bili še leto 1885, ko se je začelo podzemno pridobivanje premoga, leto 1914, ko so Lappovi nasledniki premogovnik prodali avstrijskemu cesarju, 14 let pozneje je bila zgrajena velenjska termoelektrarna. Leta 1946 je bil ustanovljen Rudnik lignita Velenje, kot podjetje za proizvodnjo lignita, devet let pozneje pa je bilo prvič odkopano več kot milijon ton premoga. Leta 1956 je bila zgrajena prva faza šoštanjske termoelektrarne, leta 1987 pa se je začela načrtna ekološka sanacija okolja.
Letos v Premogovniku načrtujejo proizvodnjo v višini 3,13 milijona ton, na pripravskih deloviščih izdelavo približno 4,9 kilometra novih etažnih prog (od tega 400 metrov stabilnih objektov) ter približno 600 metrov pretesarb. Odkopne zaloge na podlagi Elaborata o klasifikaciji in kategorizaciji izračunanih zalog in virov premoga v Premogovniku Velenje znašajo približno 104,4 milijona ton premoga, kar glede na predvideno dinamiko odkopavanja zadošča do konca obratovanja bloka 6 Termoelektrarne Šoštanj.
V Premogovniku poudarjajo, da je strategija skupine HSE, ki danes proizvede več kot 65 odstotkov vse električne energije v Sloveniji, da tudi v prihodnje ostane ključni steber oskrbe z električno energijo v državi in ob tem izražajo prepričanje, da bo na podlagi javne razprave o zapiranju premogovnika in na podlagi strokovnih argumentov sprejeta odločitev, ki bo za Slovenijo optimalna tako z vidika zelenega prehoda, kakor tudi z vidika zanesljive oskrbe z električno energijo. Hkrati pa izpostavljajo, da, ne glede na to, katera letnica bo sprejeta, kot končni rok za opustitev premoga, za uspešno sanacijo in zaprtje Premogovnika potrebujejo še vsaj 15 let. 

Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 1, skupna ocena: 3)