Novice

Evropska komisija zbira projekte za proizvodnjo čistega vodika

Datum: 13. 4. 2021 Besedilo: Brane Janjič

Poziv članom evropskega zavezništva za čisti vodik da do 7. maja predložijo projekte povezane s pridobivanjem nizkoogljičnega vodika iz obnovljivih virov. 

Evropska komisija zbira projekte za proizvodnjo čistega vodika

Kot so sporočili iz Evropske komije, gre za pomemben korak k oblikovanju seznama izvedljivih naložbenih projektov za uresničitev ciljev iz strategije vodik za podnebno nevtralno Evropo. Predloge zbirajo do 7. maja, odločitev o tem, kateri so najprimernejši pa naj bi sporočili na naslednjem Forumu o vodikovih tehnologijah, ki bo 17. In 18. junija. Evropski komisar za notranji trg Thierry Breton je ob tem pozivu poudaril, da ima čisti vodik ključno vlogo v tekmi za razogljičenje številnih sektorjev gospodarstva, hkrati pa prispeva tudi k večji odpornosti in konkurenčnosti evropske industrije.
Poziv k predložitvi projektov je pomemben korak v delovanju evropskega zavezništva za čisti vodik, ki ima več kot 1000 članov in združuje industrijo, nacionalne in lokalne javne organe, civilno družbo in druge deležnike. Njegov ključni cilj je opredeliti in vzpostaviti nabor izvedljivih naložbenih projektov vzdolž vrednostne verige vodika, da bi dosegli zeleni prehod, ustvarili trg čistega vodika, ki bi prispeval k rasti in delovnim mestom, ter zmanjšali emisije toplogrednih plinov. 

Sicer pa je poglavitni cilj evropske strategije za vodik pospešiti razvoj potrebnih tehnologij in proizvodnjo čistega vodika v Evropi, pri čemer naj bi do leta 2024 zagotovili vsaj za 6 GW proizvodnih zmogljivosti in približno milijon ton vodika iz obnovljivih virov , do leta 2030 pa celo 40 GW proizvodnih zmogljivosti in najmanj 10 milijonov ton čistega vodika.

Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 1, skupna ocena: 5)