Novice

ELES v RTP Divača v omrežje uspešno poskusno vključil energetski kondenzator

Datum: 15. 4. 2021 Besedilo: Polona Bahun, Foto: arhiv ELES

Gre za prvo napravo za regulacijo napetosti s kapacitivnim karakterjem, ki je vgrajena v slovenski elektroenergetski sistem.

ELES v RTP Divača v omrežje uspešno poskusno vključil energetski kondenzator

Po tem, ko je bila v okviru projekta SINCRO.GRID junija lani z zagonskimi in funkcionalnimi preizkusi v obratovanje vklopljena regulacijska dušilka (400 kV, -150 Mvar), je ELES včeraj v RTP Divača v omrežje uspešno poskusno vklopil tudi energetski kondenzator s fiksno močjo 100 Mvar, ki bo skupaj z ostalimi kompenzacijskimi napravami omogočal regulacijo napetosti v elektroenergetskem sistemu Slovenije in Hrvaške. Prav tako kot dušilka, tudi kondenzator predstavlja novost v slovenskem prostoru.

Napravi omogočata uravnavanje napetostnega profila z jalovo energijo, kar pomeni, da dušilka lahko znižuje previsoke napetosti, kondenzator pa pomaga vzdrževati napetostni profil. Kot pojasnjujejo v Elesu, bodo kondenzatorsko napravo uporabljali v primeru prenizkih napetosti v slovenskem 400 kV prenosnem omrežju. Ko bo napetost padla pod določeno mejo, se bo naprava vklopila in z dodajanjem jalove energije dvignila napetost v omrežju ter s tem prispevala k večji stabilnosti elektroenergetskega sistema.

Topologija omrežja in razmere v omrežju so v zadnjih letih namreč povzročale, da so bile napetosti v omrežju, predvsem ponoči in ob vikendih v času manjših obremenitev, previsoke in so presegale meje, ki so določene v sistemskih obratovalnih navodilih.

Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 2, skupna ocena: 3,5)