Novice

Marca odjem za slab odstotek navzgor

Datum: 15. 4. 2021 Besedilo: Brane Janjič

Iz prenosnega omrežja je bilo marca prevzetih milijardo 105,9 milijona kilovatnih ur električne energije ali za 0,9 odstotka več kot isti mesec lani.

Marca odjem za slab odstotek navzgor

Tretji letošnji mesec so odjemalci iz prenosnega omrežja prevzeli milijardo 105,9 milijona kilovatnih ur električne energije, kar je bilo za 0,9 odstotka več kot isti mesec lani in tudi za 4 odstotke več od prvotnih bilančnih napovedi. Odjem je po treh mesecih tako prvič presegel primerjalne lanske rezultate, pri čemer so še vedno znatna odstopanja opazna predvsem pri neposrednih odjemalcih. 
Ti so marca prevzeli »zgolj« 124,3 milijona kilovatnih ur električne energije oziroma za dobrih 15 odstotkov manj kot marca lani. Medtem pa je bil odjem distribucijskih podjetij tokrat nad primerjalnimi podatki iz lanskega marca in je znašal 956,4 milijona kilovatnih ur ali za 5 odstotkov več kot marca lani. Pod lansko ravnijo, in sicer za dobrih 35 odstotkov, je bil tudi odjem ČHE Avče, ki je tretji letošnji mesec za potrebe črpanja prevzela 25,2 milijona kilovatnih ur električne energije.
Po zaslugi večjega marčevskega odjema, so se nekoliko izboljšali tudi primerjalni letni podatki, tako da znaša odstopanje po prvih treh mesecih v primerjavi z enakim lanskim obdobjem 3,3 odstotka. V prvem trimesečju je bilo sicer iz prenosnega omrežja skupno prevzetih 3 milijarde 306,4 milijona kilovatnih ur, kar je bilo kot rečeno za dobre 3 odstotke manj kot v enakem času lani, a hkrati tudi za dober odstotek nad prvotnimi bilančnimi pričakovanji. 

Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 1, skupna ocena: 5)