Novice

Prihodnji teden prva delavnica na temo prenove metodologije obračuna omrežnine

Datum: 15. 4. 2021 Besedilo: Brane Janjič

Agencija za energijo organizira 22. aprila spletno delavnico, na kateri bodo predstavili prve rezultate projekta in osnutka novih metodologij.

Prihodnji teden prva delavnica na temo prenove metodologije obračuna omrežnine

Agencija za energijo začenja javno posvetovanje v okviru projekta prenove metodologije obračuna omrežnine in tarifnega sistema, ki ga izvaja v tesnem sodelovanju s konzorcijem EIMV (Elektroinštitut Milan Vidmar) in UP Comillas (Comillas Universidad Pontificia). Cilj projekta prenove obstoječe metodologije obračuna omrežnine je zagotoviti učinkovito in prožno uporabo elektroenergetskih omrežij, ki bo vsakemu uporabniku omrežja omogočila potreben dostop in koriščenje novih tehnologij in storitev, ob izognitvi nepotrebnim stroškom na računih za oskrbo z električno energijo.
Na prvi spletni predstavitveni delavnici, ki bo potekala 22. aprila, bo predstavljena zasnova projekta in tudi začetni rezultati, ki postavljajo konceptualne temelje prenove metodologije obračuna omrežnine. Zainteresirana javnost bo imela možnost podati svoj odziv, ki ga bo agencija analizirala in po strokovni presoji upoštevala v nadaljnjem razvojnem procesu. Kot so sporočili iz Agencije, bodo ob naslednjih večjih projektnih mejnikih organizirali dodatne delavnice za zainteresirano javnost, saj si želijo, da bi prenovljena metodologija bila oblikovana in sprejeta z najširšim konsenzom. 
V Agenciji ob tem izpostavljajo, da si Slovenija kot članica Evropske unije prizadeva, da bi odjemalci elektroenergetskega omrežja na poti v podnebno nevtralno EU ohranili varnost oskrbe z energijo, povečali konkurenčnost in nabavljali energijo po dostopnih cenah. Elektroenergetski sistem bo pri tem izpostavljen koreniti preobrazbi, pri čemer se bo srečal tudi z velikimi izzivi, saj so trenutne zmogljivosti omrežja, predvsem distribucijskega, precej omejene. Zato so potrebne širše spremembe načrtovanja in obratovanja sistema, treba je zagotoviti razvoj trga, ki bo omogočal izkoriščanje prožnosti uporabnikov omrežja, vse navedeno pa mora ustrezno podpreti normativni okvir, ki ga bo treba sproti prilagajati. Veljavno metodologijo obračunavanja omrežnine je treba zato nujno prenoviti, saj ne upošteva spremenjene uporabe sistema (razpršena proizvodnja) ter novih vlog in konceptov, ki jih uvaja evropski sveženj Čista energija za vse Evropejce  (aktivni odjem, energetske skupnosti in podobno). Podrobnejše informacije o vsebini in prijavi na posvet so dostopne na spletni strani Agencije.

 

 

Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 2, skupna ocena: 4,5)