Novice

Elektrarne tudi marca s polno paro

Datum: 16. 4. 2021 Besedilo: Brane Janjič

Domače elektrarne so marca v prenosno omrežje oddale nekaj manj kot 1,2 TWh električne energije, kar je bilo za dobrih 14 odstotkov več kot marca lani.

Elektrarne tudi marca s polno paro

Tretji letošnji mesec so domače elektrarne v prenosno omrežje oddale milijardo 199,2 milijona kilovatnih ur električne energije, kar je bilo za 14,4 odstotka več kot marca lani, čeprav hkrati tudi za štiri odstotke manj od prvotnih bilančnih napovedi. Med posameznimi viri največji delež odpade na Nuklearno elektrarno Krško, ki je marca v prenosno omrežje oddala 514,6 milijona kilovatnih ur (za 0,6 odstotka manj kot marca lani). Sledijo ji termoelektrarna Šoštanj z 332,7 milijona kilovatnih ur (71-odstotna rast glede na leto 2020) in hidroelektrarne, ki so skupaj marca v prenosno omrežje prispevale 318,3 milijona kilovatnih ur (2,5 – odstotna rast). Med večjimi proizvodnimi viri gre omeniti še ljubljansko TE-TOL, ki je marca v prenosno omrežje oddala 31,9 milijona kilovatnih ur električne energije in tako lanske primerjalne rezultate presegla za kar 23,5 odstotka. 
Zanimivi so tudi podatki za prvo trimesečje, pri čemer smo od začetka leta do konca marca v domačih elektrarnah zagotovili 3 milijarde 690,5 milijona kilovatnih ur oziroma za 17,7 odstotka več kot v enakem lanskem obdobju in tudi za 4,8 odstotka več kot je bilo sprva napovedano z elektroenergetsko bilanco. K tako ugodnim rezultatom so botrovale predvsem izredne hidrološke razmere na začetku leta, ki so omogočile rekordne proizvodne dosežke hidroelektrarn. Te so namreč v prvih treh letošnjih mesecih v prenosno omrežje oddale kar milijardo 151,7 milijona kilovatnih ur ali za skoraj 40 odstotkov več kot v enakem času lani in tudi za tretjino več od prvotnih bilančnih pričakovanj.

Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 3, skupna ocena: 5)