Novice

Podpis sporazuma o sodelovanju na področju energetike

Datum: 29. 4. 2021 Besedilo: Vladimir Habjan

Na Uradu Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu je 28. aprila 2021 potekal podpis sporazuma o sodelovanju SGZ iz Celovca in SZE.

Podpis sporazuma o sodelovanju na področju energetike

Slovenska gospodarske zveza (SGZ) iz Celovca in Slovensko združenje za energetiko (SZE) sta prepoznali sodelovanje in povezovanje na področju energetike kot pomembno, saj je to osnova energetskim dejavnostim, storitvam in znanju, ki jih zahteva energetski prehod v okolju in podnebju prijaznejšo energetiko. S sporazumom sta organizaciji postavili temelje sodelovanja energetskim podjetjem, energetskim strokovnjakom ter vsem članom obeh organizacij, katerih storitve in dejavnosti so namenjene energetiki.

Obe organizaciji že pripravljata vrsto aktivnosti na področju izmenjave znanj, izobraževanja, sodelovanja na energetskih projektih ter nudenja priložnosti mladim energetikom. Organizaciji ocenjujeta, da je interes za sodelovanje velik, potencialov in priložnosti pa veliko. Predvsem je pomembno, da se zraven izmenjav znanja in dobrih praks poglobijo poslovna partnerstva, ki rodijo nove projekte.

Že sedaj so člani SGZ pomemben člen gospodarskih dejavnosti na Koroškem, ki suvereno obvladujejo in razvijajo sodobne energetske tehnologije ter jih tržno predstavljajo ne samo v Evropi ampak tudi po svetu. Veliko slovenskih podjetij že sodeluje preko SGZ z avstrijskim gospodarstvo, sporazum pa omogoča to korist še povečati. Eden izmed ciljev je tudi pospešiti sodelovanje med mladimi v regiji, to je v širšem alpsko-jadranskem prostoru, kjer je SGZ že aktivna in uveljavljena. Pregled morebitnega sodelovanja je že pokazal veliko možnosti sodelovanja na področju obnovljivih virov energije, učinkovitega ravnanja z energijo, pretvarjanja energije, naprednih tehnologij in novih materialov. SZE načrtuje konec junija letos tradicionalno mednarodno energetsko konferenco https://www.sze.si/splosno-o-konferencah-2021/. Ta bo tudi priložnost za tesnejše stike za članice obeh organizacij.

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch in veleposlanica RS v Avstriji Ksenija Škrilec sta ocenili sporazum kot pomemben za sodelovanje energetskih strok obeh držav, posebej pa zaradi vključevanja sodobnih iniciativ na avstrijskem Koroškem v energetske projekte obeh podpisnic sporazuma. Sporazum je pomemben tudi s stališča zamejskih Slovencev in njihovih aktivnosti na avstrijskem Koroškem do matične domovine.

Sporazum je v imenu Slovenskega združenja za energetiko podpisal prof. dr. Alojz Poredoš, za Slovensko gospodarsko zvezo pa predsednik Benjamin Wakounig. Ob podpisu sta oba opisala področja sodelovanja in načine, s katerimi bosta organizaciji pripomogli k sodelovanju.

V pripravah sodelovanja so tvorno sodelovali dr. Franc Žlahtič, Vesna Hodnik MBA ter Andreja Cigale.

Zapisal dr. Franc Žlahtič

Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 5, skupna ocena: 4,6)
PRIKAŽI:
Leto:
januar 2021 (41)
februar 2021 (44)
marec 2021 (54)
april 2021 (54)
maj 2021 (17)