Novice

Cena emisijskih kuponov vse bližje 50 evrom za tono CO2

Datum: 3. 5. 2021 Besedilo: Polona Bahun

Ekonomisti napovedujejo, da bi cena do konca leta lahko presegla 110 evrov.

Cena emisijskih kuponov vse bližje 50 evrom za tono CO2

Potem, ko je Evropska komisija napovedala, da bo sistem trgovanja z emisijskimi kuponi (EU-ETS) razširila na nove sektorje in vanj vključila tudi promet in zgradbe, so cene emisijskih kuponov poskočile na 48 evrov za tono CO2. Evropska komisija sicer še ni dorekla, ali bodo lastniki avtomobilov in zgradb stroške plačevali neposredno po spremenjenem sistemu ali bosta to breme nosila avtomobilska industrija in gradbeni sektor. Vsekakor pa komisija namerava uvesti strožja pravila za nova vozila in energetsko učinkovitost zgradb. Prav zato, da bi določila nadaljnje korake, je EU za 25. maj predvidela izredni vrh. Ta napoved je del svežnja politik, ki bo zasnovan tako, da bo vsak gospodarski sektor postal bolj zelen.

Cene kuponov so se zvišale tudi zaradi doseženega dogovora EU o 55-odstotnem zmanjšanju izpustov do leta 2030, zvišujejo pa se tudi zaradi prizadevanj držav za zmanjševanje emisij in dosego cilja podnebne nevtralnosti do leta 2050, kar posledično pomeni večje povpraševanje po emisijskih kuponih v sistemu EU-ETS. To je povzročilo zvišanje cene emisijskih kuponov za skoraj 50 odstotkov od začetka letošnjega leta.

Sistem EU-ETS na območju EU je bil vzpostavljen z namenom, da se obveznost zmanjšanja emisij toplogrednih plinov doseže na stroškovno učinkovit način. Sistem predstavlja ključni instrument strategije EU v boju proti podnebnim spremembam in prvi mednarodni sistem za trgovanje z emisijskimi kuponi v svetu. V okviru držav članic EU vključuje več kot enajst tisoč podjetij oziroma upravljavcev naprav, ki povzročajo emisije v energetiki in intenzivnih industrijskih panogah ter letalske operaterje, še vedno pa ne vključuje sektorjev kmetijstva in ravnanja z odpadki. Osnovna enota trgovanja je emisijska pravica, ki predstavlja eno tono ekvivalenta CO2.

Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 3, skupna ocena: 4,33)
PRIKAŽI:
Leto:
januar 2021 (41)
februar 2021 (44)
marec 2021 (54)
april 2021 (54)
maj 2021 (17)