Novice

Podnebno nevtralna industrija potrebuje tudi ustrezne vire energije

Datum: 6. 5. 2021 Besedilo: Brane Janjič

Strateški svet za okolje pri GZS  izpostavlja, da je pri uvedbi večine novih tehnologij ključna zadostna oskrba z nizkoogljično elektriko.

Podnebno nevtralna industrija potrebuje tudi ustrezne vire energije

Člani Strateškega sveta za okolje pri GZS so na nedavni seji razpravljali o potrebah gospodarstva za prehod v podnebno nevtralno, krožno prihodnost. Strinjali so se, da bi morale biti naložbe gospodarstva v ta namen, podobno kot v drugih državah članicah, izvedene v tem desetletju, ker pa gre za izjemno velike investicije jih bo treba podpreti tudi z javnimi sredstvi. Kot so poudarili, podnebno nevtralna industrija poleg novih tehnoloških procesov potrebuje tudi vir podnebno nevtralne energije. Slednja mora izvirati iz obnovljivih, nizkoogljičnih energetskih virov ali pa iz fosilnih virov z zajemom ogljika. Drugih možnosti ni. Pri gradnji infrastrukture za okrepitev električnega omrežja ter gradnji omrežij vodika in utekočinjenega ogljikovega dioksida bo pomembno vlogo imela država, pri čemer bodo po mnenju članov sveta ključnega pomena tudi zadostna  sredstva za razvoj in raziskave, saj vse nove zelene tehnologije, ki bodo za ta prehod potrebne, še niso niti razvite do te mere, da bi bile dostopne na trgu. 
Strateški svet za okolje je na osnovi razprave sprejel tudi tri sklepe, in sicer, da podpira zeleni prehod, pri čemer opozarja, da mora Slovenija več sredstev nameniti za razvoj in raziskave za prebojne zelene tehnologije. Drugič, zavzel se je za dopolnjevanje investicijske platforme GZS, v katero je trenutno vključenih 200 podjetij s 331 investicijami v vrednosti 2,8 milijarde evrov, ki prispevajo k prehodu v zeleno in digitalno. Predstavnike Slovenije, ki sodelujejo pri oblikovanju Evropske uredbe o zeleni taksonomiji,  pa so člani pozvali, naj podprejo vključitev uporabe zemeljskega plina in jedrske energije kot prehodnega, ogljično sprejemljivega goriva in tudi razvoj zajemanja CO2.

Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 1, skupna ocena: 5)
PRIKAŽI:
Leto:
januar 2021 (41)
februar 2021 (44)
marec 2021 (54)
april 2021 (54)
maj 2021 (58)
junij 2021 (46)