Novice

Minister Vrtovec med obiskom na Češkem tudi o energetiki

Datum: 24. 5. 2021 Besedilo: povzeto po sporočilu za javnost, Foto: arhiv MzI

Podnebno nevtralnost do leta 2050 bo brez uporabe jedrske energije težko doseči.

Minister Vrtovec med obiskom na Češkem tudi o energetiki

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec se je konec tedna v Pragi sestal s češkim predsednikom vlade Andrejem Babišem in ministrom za promet Karlom Havličkom. S sogovornikoma se je pogovarjal o dvostranskem sodelovanju med državama na področju prometa, infrastrukture in energetike. 
Sodelovanje med Slovenijo in Češko na področju železniškega prometa in železniške infrastrukture so ocenili kot dobro z možnostjo nadgradnje, pri čemer so posebno pozornost namenili prizadevanjem za izboljšanje povezljivosti Slovenije z zaledjem. »Slovenija si želi okrepiti sodelovanje s Češko na področju vseh prometnih podsistemov, še zlasti na področju železnic. S tem želimo prispevati in spodbujati večjo gospodarsko povezanost med državama. Obe državi sta del Baltsko-jadranskega koridorja, kar odpira nove možnosti za razširitev gospodarskega sodelovanja,« je dejal minister Vrtovec. 
Minister Vrtovec je v luči izgradnje drugega tira med Koprom in Divačo s sogovornikoma ocenil priložnosti za krepitev sodelovanja češkega tržišča s koprskim pristaniščem. »Slovenija si želi okrepiti sodelovanje s Češko na področju logistike in s tem zagotavljati večji pretok blagovnih tokov preko koprskega pristanišča. Možnosti za povečanje sodelovanja med državama na področju pomorskega prometa vidimo prav v prepoznavnosti koprskega pristanišča in Luke Koper kot zanesljive in zaupanja vredne pomorske poti za češki uvoz in izvoz blaga,« je bil jasen minister. 
Minister je v pogovoru izpostavil tudi ambicioznost Slovenije pri zasledovanju podnebno–energetskih ciljev ter zavezanost in podporo cilju podnebne nevtralnosti Evropske unije do 2050, kar pa bo po oceni sogovornikov težko doseči brez uporabe jedrske energije. »Zavzemamo se za upoštevanje načela pravičnega prehoda, nacionalnih posebnosti ter uporabo vseh nizkoogljičnih tehnologij, tudi jedrske energije. Slovenija je zagovornica varne rabe jedrske energije,« je še dejal minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec. (bj)

Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 4, skupna ocena: 2,25)