Novice

Pred slovenskim predsedovanjem pomembni in zahtevni izzivi

Datum: 24. 5. 2021 Besedilo: povzeto po sporočilu za javnost, Foto: arhiv MOP

Minister za okolje in prostor mag. Andrej Vizjak je izvršnemu podpredsedniku Evropske komisije Fransu Timmermansu predstavil slovenske prednostne naloge.

Pred slovenskim predsedovanjem pomembni in zahtevni izzivi

Minister za okolje in prostor mag. Andrej Vizjak se je po spletu srečal z izvršnim podpredsednikom Evropske komisije Fransom Timmermansom, na katerem je minister predstavil prednostne naloge predsedovanja Slovenije EU na področju okolja in podnebnih sprememb. Osrednjo pozornost sta namenila dvema prednostnima nalogama na področju podnebnih sprememb, in sicer zakonodajnemu svežnju »Pripravljeni na 55« in novembrski podnebni konferenci v Glasgowu.

Minister je poudaril, da bo Slovenija nadaljevala z uresničevanjem cilja, da EU ohrani vodilno vlogo na področju boja proti podnebnim spremembam in biodiverzitete v svetu. Zato bo Slovenija že v juliju na neformalnem zasedanju ministrov za okolje začela razpravo o zakonodajnem svežnju »Pripravljeni na 55«, ki ga bo Evropska komisija objavila sredi julija, in s tem začela s politično razpravo o tem zakonodajnem svežnju. Gre za revizijo instrumentov okoljskih in drugih politik, s katerimi bo mogoče doseči podnebne cilje za leto 2030, in sicer znižanje izpustov za vsaj 55 odstotkov glede na leto 1990.

Slednje je za EU pomembno tudi v luči prihajajoče podnebne konference (COP26), ki bo potekala novembra v Glasgowu, in predstavlja pomemben korak v mednarodnih podnebnih pogajanjih za krepitev zavez na globalni ravni.

Sogovornika sta se strinjala, da so pred slovenskim predsedovanjem na področju podnebnih sprememb pomembni in zahtevni izzivi. Mag. Andrej Vizjak se je sogovorniku zahvalil za dobro razpravo in izrazil pričakovanje za odlično sodelovanje v času slovenskega predsedovanja. (pb)

Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 1, skupna ocena: 5)