Novice

Župan Hrastnika na ogledu ureditev habitatov ob HE Brežice

Datum: 31. 5. 2021 Besedilo: povzeto po spletni strani

Župan občine Hrastnik Marko Funkl je 25. maja 2021 obiskal hidroelektrarno Brežice.

Župan Hrastnika na ogledu ureditev habitatov ob HE Brežice

Med drugim si je ogledal primer dobre prakse ureditve prehoda za vodne organizme (t. i. ribjo stezo), ribiške proge ter habitate za vodne in druge živalske ter rastlinske vrste, ki so bili urejeni v času gradnje hidroelektrarne. Seznanil se je tudi z idejnimi rešitvami in območjem, ki je predvideno za vzpostavitev Dostopnega vodnega centra Brežice ter kajakaške proge. V okviru zelenega prehoda zasavske regije po opustitvi premoga v obnovljive vire energije je v občini Hrastnik namreč predvidena izgradnja Hidroelektrarne Suhadol.

Koncesijska pogodba, ki so jo 2. oktobra 2020 podpisali predstavniki investitorja Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) in države, predvideva ureditev habitatov za vodne in druge živalske ter rastlinske vrste, tudi prehode za vodne organizme oz. ribje steze, ureditev obrežja in protipoplavno zaščito. Projekt je trenutno v fazi umeščanja v prostor, županu Funklu pa je bila predstavljena rešitev in primer dobre prakse, izvedene v sklopu hidroelektrarne Brežice.

Hidroelektrarna Brežice je peta v verigi šestih hidroelektrarn na spodnji Savi, z nazivno močjo 47,4 MW. Je pretočno akumulacijskega tipa, z nameščenimi tremi vertikalnimi agregati z nazivnim pretokom 500 m3/s, s petimi pretočnimi polji in povprečno letno proizvodnjo 161 GWh.

Hidroelektrarna Brežice v slovenski elektroenergetski sistem prispeva električno energijo iz obnovljivega vira energije, vode, ki predstavlja dober odstotek trenutne letne proizvodnje električne energije v Sloveniji, oziroma obnovljive energije za letno oskrbo 40.000 povprečnih slovenskih gospodinjstev. Nudi pa tudi izvajanje sistemskih storitev, ki so nujne za zanesljivo delovanje elektroenergetskega sistema in oskrbo z električno energijo.

Hidroelektrarna Brežice je energetski objekt družbe Hidroelektrarne na Spodnji Savi (HESS), ki je v 49-odstotni lasti družbe HSE in 51-odstotni lasti družbe GEN.

Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 2, skupna ocena: 5)