Novice

Začel se je Evropski zeleni teden

Datum: 1. 6. 2021 Besedilo: Polona Bahun

Letos je posvečen prizadevanjem EU za ničelno onesnaževanje.

Začel se je Evropski zeleni teden

Pod sloganom Ničelno onesnaževanje za zdravje ljudi in planeta se je včeraj začel Evropski zeleni teden, ki se bo zaključil 4. junija. Največji evropski letni okoljski dogodek se je začel z otvoritvenim dogodkom v Lahtiju, ki nosi naziv zelene prestolnice Evrope 2021. 

Državljani iz vse EU bodo na spletni konferenci in več kot 600 partnerskih dogodkih, tudi v Sloveniji, razpravljali o različnih vidikih ničelnega onesnaževanja. V okviru dogodka bodo predstavljene tudi druge pobude evropskega zelenega dogovora, kot so podnebne pobude, prihajajoča strategija za kemikalije, pobude na področju energetike, industrije, mobilnosti, kmetijstva, ribištva, zdravja in biotske raznovrstnosti.

Kot je izpostavil evropski komisar za okolje, oceane in ribištvo Virginijus Sinkevičius, onesnaževanje okolja negativno vpliva na naše zdravje, še zlasti zdravje najbolj ranljivih skupin. Prav tako je eden največjih povzročiteljev izgube biotske raznovrstnosti. Tej temi so ljudje zelo predani, kar se odraža v izjemnem številu dogodkov, ki bodo potekali po vsej Evropi.

V Evropski komisiji so prepričani, da se onesnaževanje lahko prepreči. Akcijski načrt EU za ničelno onesnaževanje je ključni ukrep evropskega zelenega dogovora načrtovan za pomlad 2021. Z boljšim nadzorom, poročanjem, preprečevanjem in odpravljanjem onesnaževanja zraka, vode, tal in onesnaževanja s potrošniškimi izdelki bo ta načrt pomagal ustvariti okolje brez strupov po vsej EU. Obenem bo podprl tudi okrevanje po covidu-19 ter prispeval k obnovitvi bolj trajnostnega gospodarstva EU, ustvarjanju zaposlitvenih možnosti in zmanjšanju socialnih neenakosti, so še poudarili v Evropski komisiji.

Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 2, skupna ocena: 5)