Novice

HE iz skupine HSE letos z nadpovprečno proizvodnjo

Datum: 1. 6. 2021 Besedilo: Brane Janjič

Od začetka leta do konca maja so proizvedle že 1.8338 GWh električne energije oziroma za tretjino več kot v enakem obdobju lani.

HE iz skupine HSE letos z nadpovprečno proizvodnjo

Hidroloških razmer v prvih petih letošnjih mesecih so še posebej veseli v hidroelektrarnah, saj jim visok vodostaj omogoča nadpovprečno proizvodnjo električne energije. Tako iz Holdinga Slovenske elektrarne, ki je sicer največji proizvajalec električne energije iz obnovljivih virov, že nekaj časa poročajo o krepkem preseganju prvotnih proizvodnih načrtov elektrarn iz njihove skupine. Te so izjemne rezultate dosegle tudi maja, pri čemer so  Dravske elektrarne Maribor  s proizvedenimi 385 GWh prvotni plan  presegle za 23 odstotkov, Soške elektrarne Nova Gorica  pa s 124 GWh  za kar 52 odstotkov. Še bolje so se po tem kazalcu odrezale Hidroelektrarne na Spodnji Savi, kjer ima HSE 49-odstotni delež, saj so maja proizvedle nekaj manj kot 94 GWh električne energije oziroma kar za 80 odstotkov več, kot je bilo sprva načrtovano.  Kot rečeno, so izjemno spodbudni tudi rezultati na letni ravni, saj so hidroelektrarne iz skupine HSE v prvih petih letošnjih mesecih proizvedle že 1.838  GWh električne energije, kar je bilo za 23 odstotkov več od planirane in 32 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. 
»Letošnja ugodna hidrologija  in odlična pripravljenost naših proizvodnih objektov – pretekli teden smo zaključili zadnji za letos načrtovan redni remont – sta se, kljub višje postavljenim planom proizvodnje, odrazili v znatno višji proizvodnji od načrtovane. Ob rednem vzdrževanju obstoječih objektov v Dravskih elektrarnah neprestano snujemo tudi nove za proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov. Pred kratkim smo tako s strani Upravne enote Ptuj prejeli gradbeno dovoljenje za novogradnjo objekta sončne elektrarne Zlatoličje – segment pet. Načrtujemo, da bo zgrajena konec tega oziroma v začetku naslednjega leta. Gre sicer za manjši del (nazivne moči skorja 2,7 MWp) večje sončne elektrarne v nastajanju na dovodnih in odvodnih kanalih hidroelektrarn Zlatoličje in Formin,« je povedal Andrej Tumpej, direktor Dravskih elektrarn Maribor. 

Kot je znano, je HSE pred časom dobil tudi dovoljenje za postavitev največje sončne elektrarne pri nas, SE Prapretno, ki bo stala na degradiranem območju v občini Hrastnik in naj bi prve kilovate električne energije v sistem oddala še pred koncem tega leta. 

Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 2, skupna ocena: 5)