Novice

Novo partnerstvo za podporo naložbam v čiste tehnologije

Datum: 2. 6. 2021 Besedilo: Polona Bahun

Med letoma 2022 in 2026 želijo mobilizirati nove naložbe v višini do 820 milijonov evrov.

Novo partnerstvo za podporo naložbam v čiste tehnologije

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in Bill Gates sta napovedala pionirsko partnerstvo med komisijo in pospeševalnikom Breakthrough Energy, s čemer želita povečati naložbe v čiste tehnologije, ki bodo pripomogle k nizkoogljični industriji in s tem prehod v brezogljično družbo.

Novo partnerstvo, predstavljeno ob šestem ministrskem zasedanju Misije za inovacije, želi med letoma 2022 in 2026 mobilizirati nove naložbe v višini do 820 milijonov evrov za gradnjo obsežnih komercialnih predstavitvenih projektov za čiste tehnologije, kar bo znižalo stroške teh projektov, pospešilo uporabo teh tehnologij in znatno zmanjšalo emisij CO2 v skladu s Pariškim podnebnim sporazumom. 

Novo partnerstvo namerava vlagati v portfelj projektov, ki temeljijo na ciljih EU. Sprva bo vlagalo v projekte v štirih sektorjih z velikim potencialom, ki bodo pomagali uresničiti gospodarske in podnebne ambicije evropskega zelenega dogovora: zeleni vodik, trajnostna letalska goriva, zajem ogljika in dolgotrajno shranjevanje energije. S tem želi povečati ključne tehnologije in pospešiti prehod na trajnostno industrijo v Evropi. 

Partnerstvo bo usmerjeno v tehnologije z velikim potencialom za zmanjšanje emisij, ki pa so trenutno predrage, da bi jih lahko razširili in bi konkurirale obstoječim tehnologijam na osnovi fosilnih goriv. S povezovanjem javnega in zasebnega sektorja za naložbe v obsežne predstavitvene projekte bo partnerstvo pomagalo znižati stroške teh kritičnih tehnologij in pospešiti njihovo uporabo. Pomagalo bo spremeniti znanje v temelj trajnostnih industrij prihodnosti. Podpora bo na voljo v obliki finančnih instrumentov in nepovratnih sredstev.

Ursula von der Leyen je ob tej priložnosti dejala, da z zelenim dogovorom Evropa želi postati prva podnebno nevtralna celina do leta 2050 in ima veliko priložnost, da postane celina podnebnih inovacij. Za to bo Evropska komisija v naslednjem desetletju mobilizirala velike naložbe v nove in preobrazbene panoge. Zato je vesela, da bo Evropska komisija združila moči s podjetjem Breakthrough Energy, katerega ustanovitelj je Bill Gates. Partnerstvo bo podprlo podjetja in inovatorje v EU, da izkoristijo prednosti tehnologij za zmanjševanje emisij in ustvarijo delovna mesta prihodnosti. 

Bill Gates je povedal, da je razogljičenje svetovnega gospodarstva največja priložnost za inovacije doslej. Po njegovem prepričanju bo Evropa pri tem igrala ključno vlogo, saj je pokazala zgodnjo in dosledno zavezanost boju proti podnebnim premembam in dolgoletno vodstvo v znanosti, inženirstvu in tehnologiji. S tem partnerstvom bo Evropa postavila trdne temelje za brezogljično prihodnost, v kateri bodo čiste tehnologije zanesljive, razpoložljive in dostopne vsakomur.

Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 1, skupna ocena: 5)