Novice

Izšla publikacija Energija, sevanje, življenje

Datum: 9. 5. 2017 Besedilo: Brane Janjič

V okviru projekta krepitve energetske pismenosti EN-LITE je izšlo novo izobraževalno-ozaveščevalno gradivo, tokrat o sevanju v vsakdanjem življenju. 

Izšla publikacija Energija, sevanje, življenje

Namen omenjene publikacije je podati strokovno utemeljena dejstva in z njihovo pomočjo razbiti nekatere mite, ki se pojavljajo v zvezi z različnimi oblikami sevanja v vsakdanjem življenju, na primer v naravi, pri uporabi gospodinjskih električnih aparatov, mobilnih telefonov, pri proizvodnji električne energije v jedrski elektrarni in njenem prenosu do porabnikov ter v medicini.

Gradivo, ki je namenjeno šolajoči mladini in zainteresiranim državljanom, so pripravili prof. dr. Marko Marhl (Univerza v Mariboru), doc. dr. Tomaž Žagar (ARAO in Univerza v Mariboru), doc. dr. Vladimir Grubelnik (Univerza v Mariboru) in mag. Mojca Drevenšek (Consensus), pri strokovnem pregledu pa so sodelovali številni strokovnjaki z različnih področij.

Ekipa projekta EN-LITE bo s partnerji poskrbela za široko distribucijo tiskanih izvodov gradiva. NUK - Narodna in univerzitetna knjižnica bo več kot 600 izvodov razdelila po slovenskih univerzitetnih, splošnih in zamejskih knjižnicah, Založba Rokus Klett pa bo dobrih 2.800 izvodov poslala ravnateljem, učiteljem in profesorjem v slovenskih šolah. 

Gradivo je vsem zainteresiranim dostopno tudi v elektronski različici na naslovu www.en-lite.si .V ekipi projekta EN-LITE sicer že pripravljajo tudi interaktivno animirano različico gradiva, ki jo bodo poimenovali iSevanje, izšla pa bo predvidoma v naslednjih mesecih. Pripravo in izid gradiva so podprle družbe ELES (glavni podpornik projekta EN-LITE), GEN energija, GEN-i, Energetika Ljubljana, Elektro Maribor in Založba Rokus Klett.

Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 3, skupna ocena: 4)
PRIKAŽI:
Leto:
januar 2021 (41)
februar 2021 (44)
marec 2021 (54)
april 2021 (54)
maj 2021 (58)
junij 2021 (38)