Novice

Poslej na voljo tudi interaktivno digitalno gradivo o sevanju

Datum: 19. 12. 2017 Besedilo: Brane Janjič

V okviru projekta EN-LITE je danes zaživela posebna spletna stran iSevanje, ki prinaša interaktivno animirano digitalno gradivo o sevanju v vsakdanjem življenju.

Poslej na voljo tudi interaktivno digitalno gradivo o sevanju

Gre za spletno različico tiskanega gradiva »Energija, sevanje, življenje: Dejstva in miti o sevanju v vsakdanjem življenju«, ki je v okviru projekta povečevanja energetske pismenosti EN-LITE izšlo spomladi letos. Kot poudarjajo v društvu EN-LITE, so spletno različico gradiva pripravili z namenom, da bi znanje o sevanju v večji meri približali tudi tistim, ki raje kot po tiskanih gradivih posežejo po spletnih aplikacijah. iSevanje je zasnovano po načelih odzivnega dizajna, torej deluje na računalniških zaslonih, tabličnih računalnikih in pametnih telefonih. 

Namen gradiva (tako iSevanja kot njegove predhodnice, broširane tiskane različice, ki je prosto dostopna na povezavi www.en-lite.si/index.php/knjizica-o-sevanju) je podati strokovno utemeljena dejstva in z njihovo pomočjo razbiti nekatere mite, ki se pojavljajo v zvezi z različnimi oblikami sevanja v vsakdanjem življenju, na primer v naravi, pri uporabi gospodinjskih električnih aparatov, mobilnih telefonov, pri proizvodnji električne energije v jedrski elektrarni in njenem prenosu prek daljnovodov do odjemalcev ter v medicini.

Gradivo so pripravili prof. dr. Marko Marhl (Univerza v Mariboru), doc. dr. Tomaž Žagar (GEN energija), doc. dr. Vladimir Grubelnik (Univerza v Mariboru) in mag. Mojca Drevenšek (Consensus), pri strokovnem pregledu pa so sodelovali številni ugledni strokovnjaki z različnih področij. 

iSevanje je sicer zainteresiranim spletnim obiskovalcem prosto dostopno na spletnem naslovu www.i-sevanje.si

Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 2, skupna ocena: 4)
PRIKAŽI:
Leto:
januar 2021 (41)
februar 2021 (44)
marec 2021 (54)
april 2021 (54)
maj 2021 (58)
junij 2021 (38)