Novice

Hidroelektrarnam zaenkrat kaže precej bolje kot lani

Datum: 30. 4. 2018 Besedilo: Brane Janjič

V prvih treh mesecih so hidroelektrarne v prenosno omrežje oddale 984,5 milijona kilovatnih ur ali za skoraj 50 odstotkov več kot v enakem času lani.

Hidroelektrarnam zaenkrat kaže precej bolje kot lani

Upravljalci hidroelektrarn so lahko letos precej bolj zadovoljni s hidrološkimi razmerami, ki krojijo proizvodnjo, saj so v prvih treh letošnjih mesecih v prenosno omrežje uspeli oddati kar 984,5 milijona kilovatnih ur električne energije, kar je bilo kar za 49,6 odstotka več kot v enakem lanskem obdobju in tudi za 27,5 odstotka več kot so sprva načrtovali z elektroenergetsko bilanco. Pri skupni proizvodnji hidroelektrarn na Savi se že poznajo tudi pozitivni učinki novozgrajenih objektov, ki se jim je konec minulega leta pridružila še HE Brežice, zagotovo pa bo celoten energetski izkupiček še boljši po dokončanju zadnje v verigi spodnjesavskih elektrarn, to je HE Mokrice. In kakšen je bil v prvem tromesečju izkupiček na posameznih vodotokih? Iz objektov na Dravi smo uspeli v omenjenem obdobju zagotoviti 585 milijonov kilovatnih ur, elektrarne na zgornji in spodnji Savi so v prenosno omrežje prispevale 296,7 milijona kilovatnih ur, iz elektrarn na Soči pa je bilo oddanih 102,7 milijona kilovatnih ur.

Drugače pa je bilo iz vseh domačih proizvodnih objektov v prvih treh mesecih v prenosno omrežje oddanih 3 milijarde 658,8 milijona kilovatnih ur električne energije, kar je bilo za 5,5 odstotka več kot v primerjalnem obdobju lani in tudi za 4,2 odstotka nad prvotnimi bilančnimi pričakovanji.

Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 1, skupna ocena: 5)