Novice

V Elektru Ljubljana skrbijo tudi za ptice

Datum: 28. 6. 2019 Besedilo: Polona Bahun, Foto: Elektro Ljubljana

V okviru projekta Leti, leti štorklja bodo spremljali te veličastne ptice na poti v tople kraje.

V Elektru Ljubljana skrbijo tudi za ptice

V Elektru Ljubljana so v sodelovanju s Slovenskim centrom za obročkanje ptičev, ki deluje v sklopu Prirodoslovnega muzeja Slovenije, v preteklem tednu ponovno izvedli obročkanje štorkelj na širšem območju Šentjerneja. Skupaj so obročkali mladiče v gnezdih na enajstih lokacijah.

Elektro Ljubljana, ki se s temi pticami srečuje zelo pogosto, pri obročkanju sodeluje že več kot 15 let, saj je namestitev obročkov pomembna za nadaljnje prepoznavanje štorklje. Tako lahko glede na obroček za vsako štorkljo, ne glede na to, na katerem koncu sveta je najdena, dobimo podatke o njenem spolu, starosti, datumu in mestu obročkanja. Gre za enega od načinov za spremljanje populacije štorkelj v Sloveniji in po svetu.

V Elektru Ljubljana poleg obročkanja sodelujejo tudi pri prestavljanju gnezdišč, kadar so ta postavljena na nevarnih lokacijah. Prav tako skrbijo za izolacijo elektroenergetskih objektov in tako poskušajo zavarovati ptice pred nesrečami. Letos pa se bodo lotili posebnega projekta, in sicer bodo v sodelovanju z Društvom za opazovanje in preučevanje ptic (DOPPS) dvema štorkljama namestili telemetrijski napravi in ju tako spremljali na njuni poti v Afriko. Tako bodo pridobili pomembne podatke o habitatu, potovanju in drugih navadah teh ptic.

V DOPPS sicer v zadnjih letih opažajo porast štorkelj na Dolenjskem. Letos so na Dolenjskem in v Beli krajini našteli preko 50 gnezd. Ob tem ugotavljajo, da je v Prekmurju zaradi vse večjega števila kmetijskih površin, hrane za štorklje vse manj. Te se namreč večinoma hranijo na pokošenih travnikih. Tako jih je v zadnjih letih vedno več na Dolenjskem, kjer so pogoji za prehranjevanje ugodnejši. Prav zato imajo trenutno dolenjske štorklje tudi večje število mladičev kot prekmurske, in sicer dva ali tri, nekatere celo pet.

Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 1, skupna ocena: 4)
PRIKAŽI:
Leto:
januar 2021 (41)
februar 2021 (44)
marec 2021 (6)