Novice

ZSSS: Minimalna plača še vedno prenizka!

Datum: 2. 7. 2019 Besedilo: povzeto po sporočilu za javnost, Foto: Pexels

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije je pred jutrišnjo sejo Državnega sveta RS ponovno izrazila ostro nasprotovanje zakonodajni iniciativi delodajalskih organizacij.

ZSSS: Minimalna plača še vedno prenizka!

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), katere član je tudi Sindikat delavcev dejavnosti energetike Slovenije (SDE), še naprej ostro nasprotuje zakonodajni iniciativi delodajalskih organizacij za spremembo komaj sprejetega zakona o minimalni plači. 

V njej predlagajo, da dodatka za delovno dobo tudi po letu 2020 ne bi izvzeli iz minimalne plače. Kot kaže, pravijo v ZSSS, še vedno vlada prepričanje, da bo na tak način mogoče doseči, da se na področju plač nič ne spremeni oziroma, da slednje ostanejo na ravni, ki omogoča lagodno preživetje delodajalcem, delavkam in delavcem pa ne. 

»Na argumente delodajalskih organizacij, navedene v obrazložitvi predloga, lahko odgovorimo le, da je minimalna plača še vedno prenizka, naša opozorila o potrebi po novem plačnem modelu pa so vedno znova preslišana,« opozarjajo v ZSSS.  

Po mnenju ZSSS je dvig minimalne plače nujen, pravilen ter pošten do delavk in delavcev, in sicer predvsem do tistih, katerih plače se v zadnjih letih kljub končani finančni in ekonomski krizi ter zavidljivi gospodarski rasti niso zvišale. Zato ZSSS pred jutrišnjo sejo Državnega sveta RS v Ljubljani, na kateri bodo razpravljali o omenjeni zakonodajni iniciativi, ostro zavrača delodajalske pobude o spremembah zakona o minimalni plači. (mj)

 

Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 1, skupna ocena: 4)
PRIKAŽI:
Leto:
januar 2021 (41)
februar 2021 (44)
marec 2021 (6)