Novice

Na Celjskem sejmu tudi o kogeneraciji

Datum: 18. 5. 2012 Besedilo: Miro Jakomin

Pod okriljem GIZ za distribucijo zemeljskega plina je danes v Celju potekala delavnica o kogeneraciji na zemeljski plin.

Na Celjskem sejmu tudi o kogeneraciji

Delavnica se je odvijala v okviru strokovnega sejemskega četverčka Energetika, Terotech-Vzdrževanje, Eko ter Varjenje in rezanje, so sporočili iz Gospodarskega interesnega združenja za distribucijo zemeljskega plina. Navzoči so bili predstavniki različnih organizacij javnega in zasebnega sektorja iz vse Slovenije, kar je jasen pokazatelj, da je kogeneracija na zemeljski plin aktualna in pomembna tema. Strokovnjaki so udeležencem predstavili delovanje kogeneracije na zemeljski plin, sodobne tržne in tehnološke trende ter kako strokovno izvesti projekt postavitve kogeneracije.  

Več zanimivih strokovnih predstavitev

Delavnica je potekala v dveh vsebinskih sklopih. Uvodoma sta udeležence pozdravila Breda Obrez Preskar, izvršna direktorica Celjskega sejma in mag. Urban Odar, direktor GIZ DZP. Vodja projektov v podjetju Energen d. o. o. Matevž Čokl je udeležence seznanil s soproizvodnjo oz. kogeneracijo (SPTE) na zemeljski plin in s trendi na trgu. Saša Rodošek iz podjetja TES d. o. o. je na podlagi nekaj letnih izkušenj pri umeščanju SPTE enot v objekte predstavil korake od ideje do izvedbe takšnega projekta ter opozoril, na kaj morajo biti investitorji še posebej pozorni. Peter Komplet iz podjetja Viessmann pa je v zaključku prvega sklopa predstavil priložnosti, ki jih za modernizacijo družinskih hiš prinaša mikrokogeneracija na osnovi Stirling motorja.  

V drugem delu so projektanti in investitorji  predstavili nekaj primerov dobre prakse delujočih kogeneracij na zemeljski plin v Sloveniji. Predstavniki podjetij Energen, TES, Megaenergija in Viessmann so povzeli rezultate delovanja ter izkušnje pri načrtovanju, izvedbi in upravljanju SPTE projektov v poslovnih, stanovanjskih, trgovskih, turističnih, vzgojno-izobraževalnih in drugih objektih. Ob koncu delavnice so si udeleženci ogledali  kogeneracijo v Trgovsko poslovnem centru Mercator Celje, in sicer pod strokovnim vodstvom  podjetja Megaenergija, so še sporočili iz GIZ za distribucijo zemeljskega plina. (mj)

Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 1, skupna ocena: 2)
PRIKAŽI:
Leto:
januar 2021 (41)
februar 2021 (44)
marec 2021 (54)
april 2021 (54)
maj 2021 (58)
junij 2021 (40)