Novice

Globalni razpis za odprto izobraževanje o energiji in energetiki

Datum: 16. 10. 2019 Besedilo: Vladimir Habjan

Globalni mentorski program Open Education for a Better World je objavil razpis, ki se osredotoča tudi na energetsko izobraževanje in ozaveščanje.

Globalni razpis za odprto izobraževanje o energiji in energetiki

UNESCO katedra o odprtih tehnologijah za prosto dostopne izobraževalne vire in odprto učenje na Institutu Jožef Stefan ter Univerza v Novi Gorici sta že tretje leto zapored objavila globalni razpis Odprto izobraževanje za boljši svet (Open Education for a Better World ali krajše: OE4BW). Letošnji razpis OE4BW 2019/20 prinaša pomembno novost: prvič namreč uvajajo tematski energetski hub SDG7, osredotočen na uresničevanje 7. cilja trajnostnega razvoja (Sustainable Development Goals), ki govori o zagotavljanju dostopa do cenovno konkurenčne in čiste energije.

V mentorski program OE4BW se je v obdobju 2018/19 vključil tudi slovenski digitalni energetski izobraževalni projekt iEnergija / iEnergy (več informacij: http://oe4bw.ijs.si/project/ienergy/), ki v Sloveniji teče pod okriljem društva za spodbujanje energetske pismenosti EN-LITE in ga z video-produkcijsko dejavnostjo podpira tudi Naš stik. Tako se je oblikovala ideja, iEnergijo razviti kot projekt odprtega izobraževanja na globalni ravni.

»Odziv na idejo o izgradnji globalne izobraževalno-ozaveščevalne platforme o oskrbi z energijo je bil nad pričakovanji. Tako slovenske kot številne evropske in mednarodne organizacije so se vključile v hibridno razpravo o pomenu kakovostnega odprtega izobraževanja o energiji in energetiki, ki smo jo organizirali julija letos v Vipavi v okviru OpenEd Design mednarodne delavnice o odprtem izobraževanju. Strinjali smo se, da je energetska pismenost predpogoj, da bomo državljani lahko svojo osrednjo vlogo v energetskem prehodu v nizkoogljičnost odigrali odgovorno in učinkovito,« poudarja Mojca Drevenšek iz društva EN-LITE.

Videoposnetek vipavske razprave na temo Energija, družba in odprto izobraževanje (Energy, Society and Open Education), si lahko ogledate na globalni odprti platformi videovsebin VideoLectures.NET: http://videolectures.net/educationdesign2019_drevensek_multi_stakeholder/, nadgradnjo iEnergije v globalno odprto platformo pa omogoča sodobno spletno sodelovalno okolje Univerze v Novi Gorici, ki ga poganja ekipa MediaInteractive.

»V ideji o globalizaciji iEnergy platforme je veliko slovenskega znanja, tako strokovnega vsebinskega znanja o energiji in energetiki, ki so ga v projekt EN-LITE že doslej prispevali sodelujoči naravoslovni, tehniško-inženirski in družboslovni strokovnjaki, kot tudi znanja o sodobnih odprtih izobraževalnih orodij, naprednem digitalnem učenju in orodjih umetne inteligence v podporo energetskemu izobraževanju. Tudi to je razlog, da se z mnogimi slovenskimi partnerji veselimo prihodnjega sodelovanja v globalnem programu OE4BW,« razlaga Drevenškova.

Ekipa OE4BW vabi vse, ki razpolagate bodisi z odprtimi izobraževalnimi viri oziroma gradivi na temo energije in energetike, ki bi jih želeli prosto deliti zainteresiranim uporabnikom nastajajoče globalne platforme, ali z mentorskim znanjem, podpornimi orodji ali storitvami, da se prijavite tukaj in tako po svojih močeh sooblikujte boljši svet nizkoogljične energetike.

Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 2, skupna ocena: 5)
PRIKAŽI:
Leto:
januar 2021 (41)
februar 2021 (44)
marec 2021 (6)