Novice

V Evropskem tednu mobilnosti sodelovalo rekordnih 80 občin

Datum: 17. 10. 2019 Besedilo: Polona Bahun, Foto: arhiv MzI

Trajnostno mobilnost sta letos najbolj aktivno promovirali občini Maribor in Kočevje.

V Evropskem tednu mobilnosti sodelovalo rekordnih 80 občin

V Sloveniji Evropski teden mobilnosti, ki je namenjen zmanjševanju cestnega motornega prometa in spodbujanju trajnostne mobilnosti, poteka od leta 2002, letos pa se ga je prvič udeležilo 80 občin, ki so promovirale trajnostno mobilnost in uporabo potovalnih načinov, kot so javni potniški promet, kolesarjenje in hoja. Ker v Sloveniji izmed vseh sektorjev največji delež toplogrednih plinov prispeva ravno promet, od tega večji del motoriziran cestni promet, je naraščajoča udeležba občin zelo spodbudna. Občine pa so med 16. in 22. septembrom pripravile najrazličnejše aktivnosti.

Na zaključnem dogodku so organizatorji razglasili zmagovalni in najbolj aktivne občine. Zmagovalki letošnjega tedna mobilnosti, ki je potekal na temo hoje kot trajnostnega načina mobilnosti, sta tako postali mestna občina Maribor in občina Kočevje, kjer so izvedli številne inovativne dejavnosti na temo hoje ter ostale ukrepe trajnostne mobilnosti. Posebna priznanja za aktivne občine pa so prejele še mestni občini Novo mesto in Nova Gorica ter občine Medvode, Krško, Brežice in Sevnica.

V mestni občini Maribor so otroci v času Evropskega tedna mobilnosti izdelali seznam problematičnih točk v prometu in predloge za njihovo odpravo, otroke pa so spodbujali tudi k aktivnemu prihodu v šolo. Po izložbah v mestnem jedru so organizirali razstavo plakatov Mesta pešcem, izvedli so različne aktivnosti za gibalno ovirane v prometu in med drugim pripravili tudi kolesarski zajtrk z glasbeno spremljavo za vse tiste, ki so prišli na delo s kolesom. Med mestnimi občinami sta bili med najbolj aktivnimi še občini Novo mesto in Nova Gorica, kjer so na Parkirnih dnevih nekatera parkirišča za nekaj dni namenili začasni rabi za druženje občanov.

V občini Kočevje so z namenom uporabe trajnostnih potovalnih načinov pripravili pester tedenski program, ki je vključeval tudi vodene sprehode z iskanjem izboljšav za pešce. V Medvodah pa so med drugim izvajali merjenje zdravstvenih parametrov in osveščali občane o koristih hoje.

Kot je dejala nacionalna koordinatorka letošnjega Evropskega tedna mobilnosti Polona Demšar Mitrovič z Ministrstva za infrastrukturo, si na ministrstvu želijo, da bi letošnjemu geslu Gremo peš! sledili vse dni v letu.

Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 2, skupna ocena: 3,5)
PRIKAŽI:
Leto:
januar 2021 (41)
februar 2021 (44)
marec 2021 (6)