Novice

Nižji računi za elektriko za gospodinjske in male poslovne odjemalce

Datum: 21. 3. 2020 Besedilo: Polona Bahun

Nižje tudi tarifne postavke za obračun omrežnine.

Nižji računi za elektriko za gospodinjske in male poslovne odjemalce

Vlada je v okviru ukrepov za blaženje socialnih in gospodarskih posledic širjenja koronavirusa izdala Odlok o začasnem neplačevanju prispevkov za zagotavljanje podpor proizvodnji električne energije iz OVE in SPTE za male poslovne odjemalce in gospodinjske odjemalce električne energije.

Z njim je začasno posegla v obveznost plačila prispevkov, na način, da za čas od 1. marca do 31. maja mali poslovni in gospodinjski odjemalci električne energije ne plačujejo prispevka za zagotavljanje podpor proizvodnji električne energije iz OVE in SPTE. Po ocenah bo to račun za električno energijo za povprečno gospodinjstvo znižalo za okrog 20 odstotkov.

Prav tako je Agencija za energijo z izrednim ukrepom uveljavila spremembo tarifnih postavk za obračun omrežnine. Za obdobje od 1. marca do 31. maja se gospodinjskim in malim poslovnim odjemalcem ne bo obračunala tarifna postavka za obračunsko moč.

Za povprečnega gospodinjskega odjemalca (enako za mali poslovni odjem), katerega mesečni račun za oskrbo z električno energijo znaša približno 50 evrov, se bo omrežnina znižala za 33 odstotkov, celotni račun pa bo ob nespremenjeni porabi nižji za 14 odstotkov.

Skupaj z ukrepom vlade bo skupni mesečni prihranek za povprečnega gospodinjskega odjemalca in malega poslovnega odjemalca nižji za približno 27 odstotkov.

Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 2, skupna ocena: 5)
PRIKAŽI:
Leto:
januar 2021 (41)
februar 2021 (44)
marec 2021 (54)
april 2021 (54)
maj 2021 (58)
junij 2021 (41)