Novice

Oskrba z električno energijo v teh kriznih časih še toliko bolj pomembna

Datum: 25. 3. 2020 Besedilo: Polona Bahun, Foto: arhiv Elesa

Za nemoteno oskrbo odjemalcev skrbi ekipa operaterjev v Republiškem centru vodenja (RCV), ki je v teh dneh izolirana od zunanjega sveta.

Oskrba z električno energijo v teh kriznih časih še toliko bolj pomembna

Družba ELES, sistemski operater elektroenergetskega omrežja, je upravljalec kritične infrastrukture z najpomembnejšim členom za oskrbo z električno energijo v naši državi – RCV. RCV nadzira obratovanje elektroenergetskega sistema, tamkajšnji operaterji pa z ustreznim ukrepanjem preprečujejo težave v delovanju.

Tako kot v vseh drugih sistemskih operaterjih tudi v Elesu namenjajo izjemno pozornost zdravju operativnega osebja, ki je odgovorno in usposobljeno za vodenje elektroenergetskega sistema. Zato so prve ukrepe v družbi sprejeli že 24. februarja in jih od takrat naprej sproti prilagajajo razmeram v državi. Resnost razmer je privedla do te skrajnosti, da so ekipo šestih operaterjev za štirinajst dni popolnoma osamili. Ekipa operaterjev je hermetično zaprta na delovnem mestu v prostorih RCV, od koder noč in dan vodi, upravlja in koordinira delovanje elektroenergetskega sistema Slovenije. Šest pisarn so tako uredili v bivalne sobe s posteljami in tako poskrbeli, da ima vsak svojo sobo in nekaj zasebnosti. Na voljo imajo kopalnico in kuhinjo, kjer si pripravljajo obroke. Med počitkom lahko igrajo ročni nogomet in pikado, v družbi pa so poskrbeli tudi za fizični trening in jim priskrbeli sobno kolo. Fizičnih stikov z zunanjim svetom nimajo, vse, kar potrebujejo, jim dostavijo in pustijo pred vrati. Največja težava za vse operaterje je, ker so ločeni od svojih družin, saj komunikacija z domačimi poteka samo preko video klicev. Ekipa šestih operaterjev se bo po štirinajstih dneh lahko vrnila domov, njihovo delo pa bo prevzelo drugih šest operaterjev, ki so trenutno v domači karanteni.

V Elesu so prepričani, da so z ukrepi, ki so jih uvedli, vzpostavili razmere, ko delovanje elektroenergetskega sistema ni ogroženo in bo električna energija neprekinjeno na razpolago vsem, ki jo v teh dneh potrebujejo morda še bolj kot sicer.

Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 3, skupna ocena: 5)
PRIKAŽI:
Leto:
januar 2021 (41)
februar 2021 (44)
marec 2021 (54)
april 2021 (54)
maj 2021 (58)
junij 2021 (40)