Novice

EZS med podpisniki dokumenta »15 zavez odjemalcem«

Datum: 1. 5. 2020 Besedilo: Polona Bahun

Dokument, ki ga je objavil Eurelectric, je podpisalo 92 energetskih akterjev - 67 dobaviteljev električne energije in 25 različnih energetskih nacionalnih združenj.

EZS med podpisniki dokumenta »15 zavez odjemalcem«

Ključno sporočilo dokumenta je, da je elektroenergetski sektor vsem odjemalcem v procesu energetskega prehoda »pravi partner« pri ogljično nevtralnih električnih rešitvah, predvsem energetski učinkovitosti (URE), obnovljivih virih (OVE) ter e-mobilnosti.

Do sedaj je bil potencial porabnikov električne energije večinoma neizkoriščen, priložnosti prehoda v bolj ogljično nevtralno družbo pa ne bo mogoče izkoristiti brez aktivnosti kupcev. Predvsem gospodinjstva so še vedno bodisi negotova bodisi ne vedo, kakšne so prednosti energetskega prehoda za njihov proračun, udobje ali nenazadnje okolje. Podnebno ukrepanje nedvomno zahteva tesno sodelovanje med industrijami, javnimi organi in državljani. Zato se je 92 evropskih energetskih akterjev zavezalo, da bodo svojim več kot 200 milijonom gospodinjskih odjemalcev ponudilo nove, uporabnikom prijazne storitve in rešitve, ki bodo zanje tudi cenovno dostopne, pregledne in preproste.

Dobavitelji električne energije so se s podpisom novega dokumenta zavezali, da bodo ovire, s katerimi se srečujejo gospodinjstva, odpravili tako, da bodo sprejeli 15 konkretnih ukrepov, s katerimi bodo odjemalci imeli koristi od URE, električne mobilnosti in manjših OVE. Zavezujejo se, da bodo še naprej opolnomočili stranke in jim zagotovili pregledne, preproste in cenovno dostopne rešitve. Ponudili jim bodo takšne nasvete glede upravljanja porabe energije, ki bodo strankam dejansko pisani na kožo. Ponudili jim bodo tudi pregledne informacije o stroških, koristih ter povračilni dobi pri naložbah v razpoložljive tehnologije, hkrati bodo ponudili uporabnikom prijazne izdelke, zagotovili varstvo podatkov in sodelovali z javnimi organi za podporo ranljivim odjemalcem.

Izvršni direktor EZS Anton Colarič je povedal, da so podnebne spremembe nedvomno eden izmed večjih izzivov, s katerim se sooča človeštvo. S podnebnimi spremembami se spopadamo vsi ljudje na vseh celinah. Ravno zato se ozaveščenost o podnebju izboljšuje, marsikdo zahteva konkretne ukrepe. EU želi postati vodilna v svetu v boju proti podnebnim spremembam, k temu pa želijo svoj delež prispevati tudi vodilna energetska podjetja. Odločila so se, da bodo pomagala ljudem s konkretnimi ukrepi, različne institucije na področju energetike pa jim stojijo ob strani.

Več o 15 zavezah.

Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 1, skupna ocena: 4)
PRIKAŽI:
Leto:
januar 2021 (41)
februar 2021 (44)
marec 2021 (54)
april 2021 (54)
maj 2021 (58)
junij 2021 (51)
julij 2021 (47)