Novice

Vzpostavljena agregacijska trgovalna platforma za namen upravljanja s prožnostjo

Datum: 13. 1. 2021 Besedilo: Polona Bahun

Gre za eno od šestih pilotno demonstracijskih okolij razvitih v projektu PAKT.

Vzpostavljena agregacijska trgovalna platforma za namen upravljanja s prožnostjo

Družba Borzen je v projektu Pametne naprave, modeli ter platforme v aktivnem omrežju (PAKT), ki ga sofinancirata republika Slovenija in EU iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, v sodelovanju s partnerji vzpostavil demonstracijsko agregacijsko trgovalno platformo, preko katere se lahko povezujejo na eni strani ponudniki prožnosti v obliki prilagodljivega odjema ter na drugi strani udeleženci trga, ki to prožnost potrebujejo. To so med drugim distribucijski in sistemski operater pa tudi drugi udeleženci trga, ki bi lahko razpoložljivo prožnost izkoristili za izravnavo svojega portfelja z namenom zmanjšanja odstopanj od tržnih planov.

Agregacijsko trgovalna platforma, razvita v projektu PAKT, je eno od šestih pilotno demonstracijskih okolij, ki so se vzpostavila pri partnerjih in drugih podjetjih sodelujočih v projektu. To so bila poleg Borzena še podjetja A1, Elpros, Igea, Inea, Iskraemeco, Metronik, Seltron, Semantika in Sipronika ter Geodetski zavod Celje.

Platforma omogoča oddajanje ponudb za aktivacijo razpoložljivih zmogljivosti prožnosti, kjer se z upravljanjem odjema oziroma proizvodnje ponuja možnost dobave energije za zmanjšanje ali povečanja odjema oziroma proizvodnje z namenom izravnave odstopanj v sistemu. Platforma omogoča oddajanje ponudb s cenami in količinami za vnaprej določeno časovno okno. Platforma z algoritmom za izračun cene preverja medsebojno ustreznost ponudb.

Platforma poleg omenjenega oddajanja ponudb in njihovega upravljanja omogoča tudi povezovanje merilnih naprav ter posredovanje meritev, ki se jih lahko nato uporablja pri drugih procesih, kot je uporaba napovedovalnih modelov za predvidevanje razpoložljivosti prožnosti. Platforma omogoča tudi uporabo geografske lokacije naprav in s pomočjo tega medsebojno upravljanje ponudb glede na lokacijo zmogljivosti prožnosti ter lokacijo potreb na strani operaterjev omrežij. Ključni namen vključitve prostorske komponente je vzpostavitev procesov povezave ali celo integracije geo-lokacije v naprave in sisteme s ciljem zagotavljanja čim večje povezljivosti z drugimi deležniki.

Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 0, skupna ocena: )
PRIKAŽI:
Leto:
januar 2021 (37)