Novice

Minister Jernej Vrtovec na delovnem obisku na Poljskem

Datum: 24. 2. 2021 Besedilo: povzeto po sporočilu za javnost

Osrednja pozornost pogovorov s poljskimi vladnimi predstavniki je bila namenjena dvostranskemu sodelovanju med državama na področju prometa in energetike. 

Minister Jernej Vrtovec na delovnem obisku na Poljskem

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec se je mudil na dvodnevnem obisku v Varšavi, kjer se je srečal s poljskim ministrom za infrastrukturo Andrzejem Adamczykom ter poljskim ministrom za podnebje in okolje Michałom Kurtyko. Bilateralni srečanji z ministroma sta bili namenjeni predvsem izmenjavi mnenj in pogledov na dosedanje dvostransko sodelovanje med državama, zlasti na področju prometa, infrastrukture in energetike, pri čemer so ministri tudi ocenili in pregledali možnosti za poglobitev že tradicionalno dobrih odnosov med državama. Minister Vrtovec je s sogovornikoma izmenjal mnenja tudi glede nekaterih vsebinskih vprašanj, povezanih s programom predsedovanja Republike Slovenije Svetu EU. V luči skorajšnjega predsedovanja Republike Slovenije Svetu EU je minister Jernej Vrtovec med drugim poudaril, da bo slovensko predsedstvo na področju prometa sledilo dvema ciljema, in sicer trajnosti in odpornosti. »Promet je eden glavnih sektorjev za zagotovitev uspeha politike razogljičenja, hkrati pa je tudi eden izmed sektorjev, ki ga je pandemija najbolj prizadela, zato moramo zagotoviti okrevanje sektorja«, je bil jasen slovenski minister. 
Minister Vrtovec je s poljskim ministrom za podnebje in okolje Michałom Kurtyko izmenjal poglede na energetska in podnebna vprašanja, povezana tudi z nacionalnimi energetskimi viri. »Slovenija podpira ambicioznost na področju podnebno-energetskih ciljev in tako podpira cilj podnebne nevtralnosti Evropske unije do 2050. Pri določanju ciljev za posamezne države moramo upoštevati načelo pravičnega prehoda, nacionalne posebnosti ter uporabo vseh nizkoogljičnih tehnologij, tudi jedrske energije«, je v pogovoru s poljskim kolegom dejal minister Jernej Vrtovec. 

Minister Vrtovec se je v času obiska srečal tudi s predstavniki upravnega odbora poljske razvojne banke BGK, ki je ena od glavnih investitork v Investicijski sklad Pobude treh morij. S sogovorniki je spregovoril o projektih pobude na področju prometa, ki so namenjeni povečanju prometne in energetske povezljivosti Slovenije s širšo regijo. (bj)

Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 1, skupna ocena: 4)
PRIKAŽI:
Leto:
januar 2021 (41)
februar 2021 (44)
marec 2021 (54)
april 2021 (34)