Novice

V Velenju poteka sanacija betonskega silosa premoga

Datum: 25. 2. 2021 Besedilo: Brane Janjič, Foto: arhiv Premogovnika Velenje

V času decembrskih praznikov so že uspešno izvedli delno sanacijo, aprila pa naj bi sanirali še preostanek silosa.

V Velenju poteka sanacija betonskega silosa premoga

V Premogovniku Velenje so konec minulega leta izvedli delno sanacijo armirano-betonskega silosa premoga, ki se nahaja v Pesju in spada k tehnološkemu procesu drobljenja in klasiranja premoga ter predstavlja zadnjo stopnjo pred oddajo premoga v Termoelektrarno Šoštanj. 
Gre za betonski silos s premerom 12,3 metra v cilindričnem delu, ki ga v Velenju na kratko imenujejo B3, vanj pa lahko spravijo kar 1.000 ton premoga. Da bi se lažje odločili o možnostih sanacije, je služba Jamomerstvo, geodezija in rudarske škode Premogovnika Velenje izvedla 3D-posnetek bunkerja z mobilnim laserskim skenerjem GeoSlam. Na osnovi izbrane metode sanacije, natančnih podatkov o površinah konusnega dela silosa in grafičnih osnov sta nato službi Priprava dela in Projektiva pripravili ustrezne tehnične rešitve in načrte za sanacijo, ki je vključevala namestitev 12-milimetrskih jeklenih protiobrabnih plošč Hardox. 
Kot so sporočili iz Premogovnika Velenje, so sanacijska dela kljub zahtevnosti potekala gladko, pri čemer so sanacijo izvajali v treh izmenah in jim je dela uspelo zaključiti celo nekaj dni pred predvidenim rokom oziroma že 2. januarja. Sanacijo preostalega dela bunkerja načrtujejo v aprilu.

Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 0, skupna ocena: )
PRIKAŽI:
Leto:
januar 2021 (41)
februar 2021 (44)
marec 2021 (54)
april 2021 (54)
maj 2021 (58)
junij 2021 (51)
julij 2021 (47)