Novice

Nadpovprečen februar za elektrarne iz Skupine HSE

Datum: 1. 3. 2021 Besedilo: Brane Janjič

Izjemno obetajoč začetek leta za hidroelektrarne iz skupine HSE, ki so februarja proizvedle kar 700 GWh električne energije.

Nadpovprečen februar za elektrarne iz Skupine HSE

Kot so sporočili iz Holdinga Slovenske elektrarne, so po izjemni proizvodnji v januarju, dosegli zavidljive rezultate tudi februarja, saj so izjemno ugodne hidrološke razmere omogočile nadpovprečno proizvodnjo hidroelektrarn. Tako so iz elektrarn na Dravi, Soči in spodnji Savi, kjer ima HSE 49-odstotni delež, februarja skupno zagotovili kar 700 GWh električne energije in s tem presegle mesečni plan za 58 odstotkov.

Direktor Dravskih elektrarn Andrej Tumpej je ob tem pojasnil, da so izjemne rezultate dosegli kljub temu, da niso delovali na polni moči. Kot je dejal, sta za izjemne februarske rezultate bila zaslužna nadvse ugodna, čeprav za ta letni čas neobičajna hidrologija, ter visoka pripravljenost  proizvodnih enot .Ob tem velja še posebej poudariti, da so rezultat dosegli z zgolj dvema tretjinama običajne moči, saj v tem obdobju potekajo  načrtovani remonti in revizije agregatov na vseh hidroelektrarnah. Slednje namreč vedno izvajajo v obdobju od decembra do marca, ko so v skladu z rečnim režimom Drave njeni pretoki običajno najnižji in posledično tudi izgube pri proizvodnji zaradi neobratujočih agregatov najnižje. Podnebne spremembe, ki smo jim priča, pa očitno spreminjajo tudi dosedanje režime vodnatosti naših rek. V Dravskih elektrarnah so na osnovi podatkov zadnjih dvajsetih let tako že prilagodili plan proizvodnje v tem obdobju in ga  zvišali za 26 odstotkov, a jim je po zaslugi in radodarnosti narave uspelo krepko preseči tudi tega. Tako so v prvih dveh mesecih proizvedli že 460.621 MWh električne energije in sprva načrtovani plan za to obdobje, ki je bil 305.767 MWh, presegli za kar 51 odstotkov. Proizvedena električna energija Dravskih elektrarn Maribor v tem obdobju je sicer pokrila potrebe po električni energiji dveh tretjin vseh slovenskih gospodinjstev. 
S februarskimi rezultati so nadvse zadovoljni tudi v Soških elektrarnah Nova Gorica, kjer so drugi letošnji mesec proizvedli še enkrat več električne energije, kot je bilo sprva načrtovano. Direktor SENG mag. Radovan Jereb je ob rekordni proizvodnji izpostavil tudi črpalno hidroelektrarno Avče. Kot je dejal, so v vseh njihovih hidroelektrarnah februarja proizvedli dobrih 59,6 GWh električne energije in s tem dosegli 202,9-odstotno izpolnitev prvotnega plana, ob tem pa hkrati  generirali še 25 GWh električne energije v črpalni hidroelektrarni Avče, (104 –odstotna izpolnitev plana).

Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 2, skupna ocena: 5)
PRIKAŽI:
Leto:
januar 2021 (41)
februar 2021 (44)
marec 2021 (54)
april 2021 (54)
maj 2021 (58)
junij 2021 (38)