Novice

ELES in ameriška družba Smart Wires združujeta moči pri sinergiji tehnologij

Datum: 3. 3. 2021 Besedilo: Polona Bahun

Družbi načrtujeta vrsto skupnih aktivnosti na različnih lokacijah.

ELES in ameriška družba Smart Wires združujeta moči pri sinergiji tehnologij

Kot prvi na svetu, sta ELES in ameriška družba Smart Wires naznanila skupni dogovor, ki bo združil tehnologijo družbe ELES za ocenjevanje dinamičnih termičnih tokov (DLR) z rešitvijo družbe Smart Wires za krmiljenje pretoka moči.
S tehnologijo DLR je možno zelo natančno ugotoviti, kateri deli omrežja imajo še proste zmogljivosti, krmilniki pretoka moči pa lahko pametno usmerjajo pretoke po teh daljnovodih.

Operaterji prenosnih sistemov pričakujejo precejšne obratovalne omejitve, ko si prizadevajo zagotoviti dolgoročna investicijska dela. Sodelovanje bo zagotovilo tehnologijo, ki operaterjem prenosnih sistemov omogoča aktivno optimizacijo pretoka po omrežju in razrešitev teh omejitev. S tem se bodo stranke prihranile veliko denarja, hkrati pa bo in zagotovljena izvedba velikih projektov.

Tehnologija SUMO DTR za izračun ocene obremenitve daljnovoda v realnem času stroškovno učinkovito spremlja in ocenjuje vremenske razmere vzdolž celotne trase. Z uporabo ocen sistema SUMO DTR v realnem času lahko operaterji prenosnih omrežij povečajo prenosne zmogljivosti daljnovodov, ne da bi ogrozili varnost ali zanesljivost.

Ker nekateri deli omrežja dosežejo največje dopustne obremenitve, medtem ko so drugi precej pod mejami, lahko uravnoteževanje tokov moči odpravi zamašitve in poveča prenos omrežja. Tehnologija SmartValveTM, ki jo je razvila družba Smart Wires, lahko preusmeri moč iz preobremenjenih daljnovodov na tiste z več proste zmogljivosti.
V primerjavi s starejšimi tehnologijami je tehnologija SmartValveTM edinstvena, saj gre za modularno rešitev, ki jo je možno hitro namestiti ter enostavno prilagoditi ali premestiti. SUMO pa je napredni sistem za dinamično termično ocenjevanje (DTR), ki ne zahteva fizične namestitve senzorjev na vodnike.

V imenu družbe ELES bo sodelovanje s Smart Wires vodilo nedavno ustanovljeno podjetje Operato, ki se osredotoča izključno na trženje tehnologije SUMO DTR (dinamično termično ocenjevanje).

Po besedah direktorja za strateške inovacije družbe ELES mag. Uroša Salobirja je »kombinacija uporabe z lahkoto realiziranih naprednih tehnologij z minimalnim vplivom na okolje naslednji logičen korak v omrežnih inovacijah, ko mora naša industrija reševati težave, ki bodo olajšale energetski prehod.«

»ELES je ponosen, da združuje moči s Smart Wires. Obe družbi sta prepoznali dobrobiti sodelovanja, delita pa tudi podobno zavezanost inovacijam,« pa je povedal direktor družbe ELES mag. Aleksander Mervar.

Direktor Elesove hčerinske družbe Operato Andrej Souvent je povedal, da je družba Operato visokotehnološko podjetje, ki je bilo ustanovljeno za komercializacijo rešitev, znanja in izkušenj nastajajočih v številnih razvojnih projektih v Elesu. Kot je dejal, povezovanje tehnologije za krmiljenje pretokov moči podjetja Smart Wires in tehnologije za dinamično ocenjevanje prenosne zmogljivosti (DTR) podjetja Operato ima velik sinergijski potencial v smislu izboljšanja izkoriščenosti obstoječe elektroenergetske infrastrukture ter povečanja prenosne zmogljivosti in sigurnosti obratovanja elektroenergetskega omrežja.

Podpredsednik evropskega poslovnega razvoja v Smart Wires Mark Norton je dodal, da je Smart Wires je v zadnjih nekaj letih z velikim zanimanjem spremljal razvoj družbe ELES. Prepoznali so izjemno komplementarnost njihove tehnologije s tehnologijo DLR in videli edinstvene prednosti družbe ELES, ki je hkrati sistemski operater prenosnega elektroenergetskega omrežja in razvijalec tehnologije omrežij. Kot je še dodal, so inovacije bistveno načelo obeh podjetij, zato so navdušeni nad sodelovanjem pri teh pionirskih projektih.

Sicer družbi načrtujeta vrsto skupnih aktivnosti na različnih lokacijah, ki naj bi stekli v začetku letošnjega leta.

Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 3, skupna ocena: 5)
PRIKAŽI:
Leto:
januar 2021 (41)
februar 2021 (44)
marec 2021 (54)
april 2021 (54)
maj 2021 (17)