Novice

Pri upravljanju z energijo pred javnim sektorjem še precej izzivov

Datum: 4. 3. 2021 Besedilo: Polona Bahun

MzI je v sodelovanju z Borzenom pripravil spletni seminar o poročanju podatkov energetskega knjigovodstva.

Pri upravljanju z energijo pred javnim sektorjem še precej izzivov

Na seminarju je beseda tekla o tem, da je učinkovito upravljanje z energijo ključnega pomena za razogljičenje družbe, pri čemer pa naj bo javni sektor zgled celotni družbi.

Več kot 60 udeležencev je prisluhnilo Tini Žumer iz Direktorata za energijo na MzI, ki je med drugim povedala, da znaša strošek energije za javni sektor na letni ravni okoli 150 milijonov evrov, pri čemer pa je ocenjeno, da se okoli deset odstotkov lahko prihrani že zgolj z mehkimi oziroma organizacijskimi ukrepi kot so ugašanje luči, ustrezno prezračevanje prostorov in podobno. Slušatelji so se seznanili z zakonskimi okviri upravljanja z energijo, podrobneje pa tudi s poročanjem podatkov energetskega knjigovodstva v javnem sektorju, ki skupaj z ustrezno analitiko predstavlja enega izmed stebrov strateškega načrtovanja države na tem področju.

Slovenija sicer v tem obdobju v svoj pravni red prenaša evropsko zakonodajo, t.i. CEP paket – Čista energija za vse Evropejce, ki podpira tudi uresničevanje zastavljenih ciljev naše države v NEPN. Ta na področju zmanjšanja emisij predvideva kar 36 odstotno znižanje toplogrednih plinov do leta 2030. Poraba energije v stavbah znaša med 35 in 40 odstotki, kar enajst odstotkov pa predstavljajo javne stavbe. Pri teh ima zgolj 24 odstotkov ustrezno izolacija, pri čemer jih hlajenje uporablja 76 odstotkov, le osem odstotkov pa jih proizvaja lastno elektriko.

Kot so zapisali v Borzenu, je očitno pred javnim sektorjem v segmentu upravljanja z energijo še precej izzivov, ki pa jih lahko presežemo z ustrezno usposobljenim kadrom, investicijami ter nenazadnje dobrim načrtovanjem in poročanjem o energetskem knjigovodstvu.

Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 1, skupna ocena: 4)
PRIKAŽI:
Leto:
januar 2021 (41)
februar 2021 (44)
marec 2021 (54)
april 2021 (54)
maj 2021 (17)