Novice

V skupini Premogovnik Velenje razglasili najboljše inovatorje leta 2020

Datum: 23. 3. 2021 Besedilo: Brane Janjič, Foto: arhiv Premogovnika Velenje

Najboljša inovatorja sta Danilo Rednjak in Sašo Tajnik, najboljši promotor Franjo Mazaj, najbolj inovativna organizacijska enota pa Strojna priprava dela Premogovnika Velenje.

V skupini Premogovnik Velenje razglasili najboljše inovatorje leta 2020

V Zeleni dvorani upravne stavbe v Velenju so pred kratkim organizirali zaključek akcije Inovator leta, ki je potekala že enajsto leto zapored in jo že od začetka skupaj pripravljata Premogovnik Velenje in HTZ Velenje, zadnja tri leta pa se je akciji pridružila tudi premogovniška hčerinska družba Sipoteh. V akciji Inovator leta 2020 je bilo skupaj podanih 161 predlogov, od tega so jih uresničili 157, kar pomeni, da je bila realizacija koristnih predlogov kar 98-odstotna. Na tekmovanju je sodelovalo 121 avtorjev in soavtorjev, izračunana gospodarska korist, brez upoštevanja širših pozitivnih učinkov, pa je znašala nekaj manj kot milijon 149 tisoč evrov. 
Generalni direktor Premogovnika Velenje dr. Janez Rošer je v uvodnem nagovoru poudaril, da se nahajamo v izjemno turbulentnem obdobju in ravno sposobnost inovativnega razmišljanja je tisto, kar omogoča podjetju hitro prilagajanje spremembam, ki se dogajajo v širšem družbenem ali mednarodnem prostoru, hkrati pa edino ponuja možnosti za izboljšanje konkurenčnega položaja. »Če želimo spremembo, se moramo spremeniti sami. In spremembo želimo. Ker jo potrebujemo. Nove ideje potrebujemo, da zmanjšamo porabo virov – časa, energije, denarja. Nove ideje, ki bi jih razvili do inovacije, potrebujemo, da ljudem ponudimo nove rešitve, ki jih razvijemo in spravimo na trg. Nove ideje potrebujemo za ohranjanje sedanjega tržnega položaja in zadovoljstva strank ter za nenehno izboljševanje,« je sklenil svoje misli dr. Rošer.

Tudi letos dolg seznam nagrajenih inovatorjev za leto 2020

Na omenjeni prireditvi so razglasili najboljše inovatorje po doseženi gospodarski koristi in izračunu enkratnih nagrad, najboljše promotorje inovacijske dejavnosti ter najboljše organizacijske enote. Za najboljšega inovatorja v letu 2020 je bil znova razglašen Danilo Rednjak, ki sicer lani ni prijavil koristnih predlogov, je pa izpeljal en predlog, ki ga je v letu 2019 prijavil z devetimi soavtorji, in je prinesel gospodarsko korist v višini 568.100 evrov. Drugouvrščeni Andrej Kotnik je v letu 2020 prijavil šest koristnih predlogov, od teh sta bila dva prijavljena s soavtorji. Od teh šestih predlogov jih je bilo pet tudi uresničenih, izračunana gospodarska korist pa je znašala 116.900 evrov. Med inovatorji po izračunu gospodarskega prihranka je tretje mesto zasedel Ivan Glušič, ki je kot avtor prijavil en koristen predlog, dva koristna predloga pa je tudi uspešno izvedel. Za uresničena koristna predloga je bila izračunana gospodarska korist v višini 137.200 evrov. 
Že tretje leto zapored so podelili tudi nagrade najboljšim inovatorjem po izračunu enkratnih nagrad. Gre za inovatorje, ki so bili uspešni pri realiziranih predlogih, za katere ni bilo mogoče izračunati gospodarskega prihranka, zato so bili za realizirane predloge nagrajeni z enkratnimi nagradami. V skupni razvrstitvi je tretje mesto zasedel Franjo Mazaj, ki je prijavil dva koristna predloga s soavtorji. Oba sta bila realizirana in nagrajena z enkratno nagrado v višini 1.170 evrov. Drugo uvrščeni v tej kategoriji Damjan Maze je prijavil devet koristnih predlogov, šest samostojno in tri s soavtorjem. Vsi predlogi so bili uspešno realizirani, zanje pa je prejel nagrado v višini 1.570 evrov. Najboljši inovator po sistemu izračuna enkratnih denarnih nagrad v letu 2020 pa je bil Sašo Tajnik, ki je prijavil kar dvanajst koristnih predlogov, dva samostojno in deset s soavtorji. Vsi predlogi so bili uspešno realizirani, zanje pa je bila izračunana enkratna nagrada v višini 2.440 evrov.
Naziv najboljšega promotorja inovacijske dejavnosti v letu 2020 je šel v roke Franja Mazaja, ki je prevzel 24 koristnih predlogov. Realiziranih je bilo 27, gospodarska korist uresničenih predlogov pa znaša 818.000 evrov. Drugo uvrščeni Aleš Britovšek je prevzel 30 koristnih predlogov, od katerih je bilo 28 tudi uresničenih, tretje uvrščeni Bojan Gajšek pa je prevzel deset koristnih predlogov in jih 12 izpeljal. 
V kategoriji za najboljšo organizacijsko enoto na področju inovativnosti za leto 2020 je tretje mesto osvojila Elektro priprava dela Premogovnika Velenje s 12 prevzetimi in 15 uresničenimi koristnimi predlogi ter z 84.800 evrov izračunane gospodarske koristi. Drugo mesto je dosegla Strojna delavnica podjetja HTZ s 26 prevzetimi in 25 izpeljanimi predlogi, ki so bili nagrajenimi z enkratnimi nagradami. Kot najboljša organizacijska enota na področju inovativnosti za leto 2020 pa je bila razglašena Strojna priprava dela Premogovnika Velenje z 12 prevzetimi koristnimi predlogi in prav toliko uresničenimi koristnimi predlogi ter s 733.200 evrov izračunane gospodarske koristi.

Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 1, skupna ocena: 2)
PRIKAŽI:
Leto:
januar 2021 (41)
februar 2021 (44)
marec 2021 (54)
april 2021 (54)
maj 2021 (58)
junij 2021 (51)
julij 2021 (54)