e-mobilnost

V Kranju zaživel Center trajnostne mobilnosti

Datum: 11. 5. 2021 Besedilo: povzeto po sporočilu za javnost, Foto: žurnal24.si

Njegovo odprtje je sklepno dejanje operacije Kolesarske povezave v Kranju 1–6.

V Kranju zaživel Center trajnostne mobilnosti

V Kranju je včeraj odprl vrata novozgrajeni objekt Center trajnostne mobilnosti. V njem bodo občani in obiskovalci Kranja lahko dobili osnovne informacije o uporabi trajnostnih načinov vsakodnevnega potovanja po in v okolici mestne občine Kranj ter se vpisali v sistem za izposojo koles ali souporabo vozil. Obenem bo to tudi hitra popravljalnica koles, občasno – z delavnicami s področja trajnostne mobilnosti – pa tudi izobraževalni center.

Odprtje Centra trajnostne mobilnosti je sklepno dejanje slaba dva milijona evrov vredne operacije Kolesarske povezave v Kranju 1–6, ki izboljšuje prometno varnost tako za kolesarje kot za pešce. Ob skoraj devet kilometrih (8,8 kilometra) doslej manjkajoče kolesarske infrastrukture in infrastrukture za pešce v posameznih soseskah Kranja in okolici je Kranj zdaj dobil še sodobno kolesarsko počivališče s kolesarnico in z info točko za spodbujanje uporabe trajnostnih načinov vsakodnevnega potovanja po Kranju in okolici. Namenjena je vsem uporabnikom javnega prevoza, kolesarjem, pešcem, invalidom ter uporabnikom souporabe vozil, na voljo bodo tudi parkirne in turistične informacije.

Sodobno zasnovan etažni objekt z zeleno streho v skupni površini 173 m² se nahaja med soseskama Planina 1 in Planina 2, na kolesarski povezavi 1 Soseska Planina–Nakupovalno središče Primskovo, ob avtobusnem postajališču javnega prometa in sistemu izposoje javnih koles KRsKOLESOM/Gorenjska Bike. V bližini je javno parkirišče in parkirišča za souporabo e-vozil.
V centru se bo možno vpisati v oba sistema: za izposojo koles KRsKOLESOM/Gorenjska bike ali souporabo vozil, mogoče bo najeti mesta za hrambo koles, pridobiti osnovno brezplačno pomoč za kolesa (preverjanje tlaka v zračnicah, pregled stanja kolesa, manjša popravila), saj bo uporabnikom na voljo informator/kolesarski mojster.

V centru bodo občasno izvajali tudi delavnice za varno kolesarjenje in pravilno ravnanje s kolesi ter prikazi uporabe sistema KRsKOLESOM/Gorenjska Bike ter izobraževanja s področja prometne varnosti in trajnostne mobilnosti, sprejemali bodo pobude in predloge občanov s tega področja.

Kot je na odprtju dejal župan mestne občine Kranj Matjaž Rakovec, Kranj postaja center digitalizacije in sodobnih tehnologij. Je pametno mesto, v katerem so se zavezali trajnostni mobilnosti. Zato je prvi center trajnostne mobilnosti na Gorenjskem tako za občane kot obiskovalce Kranja res velika pridobitev, vsekakor pa dobra novica tudi za naše okolje. S tem izpolnjujejo še en korak na poti do še bolj trajnostne destinacije.

Kot kažejo podatki, se je osebni transport od leta 1990 povečal za 2,5-krat in prav promet največ prispeva k izpustom CO2 ter ustvarjanju hrupa. Zato so potrebni novi pristopi za hitro in prijetno potovanje tudi v prihodnosti, a z mislijo na zdravo naravno in družbeno okolje, je poudaril kranjski župan. V Kranju zato intenzivno uvajajo električno mobilnost in si prizadevajo tudi za razogljičenje javnega potniškega prometa, poslanstvo Centra trajnostne mobilnosti pa bo z informiranjem in promocijo trajnostnih načinov potovanja to samo še nadgradilo.

Operacija Kolesarske povezave v Kranju 1–6 skupaj z gradnjo Centra trajnostne mobilnosti v vrednosti dobrega pol milijona evrov, se je zaključila konec lanskega leta, izvajala se je s pomočjo mehanizma Celostne teritorialne naložbe. Naložbo v skupni vrednosti nekaj manj kot dveh milijonov evrov sta v približno 60 odstotkih sofinancirali republika Slovenija in EU iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. (pb)

Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 0, skupna ocena: )